U trendu

Jevrejska opština Beograda od sutra protestuje ispred Ministarstva pravde

Jevrejska opština Beograda pozvala je danas Ministarstvo pravde Srbije da postupi u skladu sa zakonom i upiše njenog predsednika Aleksandra Jinkera u Registar crkava i verskih zajednica, bez odlaganja i daljeg arbitriranja.

U pismu koje je potpisao rabin Isak Asiel, Jevrejska opština je najavila da će se od sutra, utorka, 23. jula, svakog radnog dana okupljati ispred Ministarstva pravde u Beogradu da bi izrazili duboku zabrinutost jer smatraju da se Ministarstvo ponaša protivno Zakonu o crkvama i verskim zajednicama time što odbija da upiše nedavno izabranog predsednika Jevrejske opštine.

U saopštenju piše da su Danilo Medić i njegova uprava smenjeni na Vanrednoj skupštini koja je održana u skladu sa statutom i podstatutarnim aktima Jevrejske opštine, tako da on više nju ne predstavlja, ali je „postupanje Ministarstva u postupku registracije protivno Zakonu o crkvama i verskim zajednicama i uobičajene prakse“.

Takvo postupanje čini Ministarstvo pravde „saučesnikom u netransparentnoj praksi opozvane Medićeve uprave, kao i saučesnikom u netransparentnom trošenju novca poreskih obveznika Srbije koji je dodeljen Jevrejskoj zajednici Srbije na osnovu Zakona o restituciji“, ocenjeno je u saopštenju.

Jevrejska opština je navela da „osudjuje stalnu podršku“ Ministarstva pravde Srbije, kako se navodi, „netransparentnoj i korumpiranoj, smenjenoj upravi“.

„Odbijamo uplitanje Ministarstva u unutrašnje poslove naše zajednice i bilo kakve pokušaje arbitraže bilo koje strane izvan okvira relevantnih zakona i ustava“ – ukazuje se u saopštenju Jevrejske opštine.

Aleksandar Saša Jinker, novi predsednik Jevrejske opštine Beograda – piše u saopštenju – „ima podršku apsolutne većine Jevreja u Srbiji“, a proces njegove registracije kao predsednika „prerastao je u simbol borbe za naša prava na autonomiju i opstanak Jevrejske zajednice Srbije“.

„Mi ćemo nastaviti da se borimo svim legalnim i legitimnim sredstvima – kako na lokalnom, tako i na medjunarodnom planu, do ponovnog uspostavljanja naše autonomije“, najavila je Jevrejska opština Beograd u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)