Joksimović: Sve što treba da radimo na putu EU, radimo

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je, povodom predstojeće posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, da ne očekuje nove uslove, nego da Srbija bude pohvaljena kao kandidat za članstvo u EU i najavila da će otvaranje poglavlja početi do kraja godine.

Srbija pokazuje odgovornost i pragmatičan pristup, jer je fokus na javnim finansijama, na unutrašnjim reformama i važan je činilac promotera regionalne stabilnosti, rekla je Joksimović.

Joksimović je ukazala da Merkel stavlja u fokus region i da očekuje da će Srbija biti pohvaljena za ono što radi na planu unutrašnjih reformi, zbog stabilnosti i izvesnosti koju produkuje, kako u ekonomiji unutar zemlje, tako i što se tiče regionalne stabilnosti.

Ministarka je istakla da je još važnija poruka u pogledu stabilnosti zemlje i otvaranja i davanja pozitivnog signala potencijalnim investitorima da dođu u Srbiju.

Joksimović je najavila da će pregovaračka poglavlja biti vezana za nastavak implementacije Briselskog sporazuma i ocenila da se Srbija pokazala kao konstruktivna strana, kojoj je stalo da dođe do dogovora.

Ona je ukazala da je Nemačka prepoznala da nije Beograd bio taj koji je nešto prolongirao, nego da se, naprotiv, pokazalo da je Beogradu bilo stalo do dogovora.

Joksimović očekuje početak otvaranja poglavlja do kraja godine, bilo da će to biti 35 u kombinaciji sa poglavljem 32 ili će se ići na politička poglavlja 23 i 24 i dodala da Srbija radi sve što treba u procesu evropskih integracija.

(Tanjug)

Ostavite komentar