U trendu

Joksimović: Vučić u Srebrenici – doprinos pomirenju

Najava premijera Srbije Aleksandra Vučića da će 11. jula prisustvovati komemoraciji u Srebrenici je pokušaj, način i doprinos pomirenju u regionu, izjavila je danas direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

„Sinoćna poruka premijera da će otići u Srebrenicu je u značajnoj meri pokrila sve što se dešavalo pred SB UN i u tom kontekstu mislim da će biti pozdravljena ova odluka i to jeste pokušaj, način i doprinos pomirenja u regionu, odnosno želje i potrebe da se oda počast žrtvama“, rekla je Joksimović za RTS.

Joksimović ocenjuje da odlaganje izjašnjavanja SB UN o rezoluciji o Srebrenici ide u prilog tome da se ostavi još malo vremena kako bi se došlo do kompromisa.

Prema njenim rečima, region je još jednom pokazao da nije u stanju da se bori sa sopstvenim problemima i da je tema pomirenja visoko politizovana.

„Kakva će verzija biti na stolu videćemo tokom dana. Mislim da nećemo imati nikakve novosti sve do sutra. Udaljili smo se u potpunosti od suštine problema. Postojale su želje da se obeleži taj dan, kako bi se setili žrtava, danas smo daleko od toga“, rekla je Joksimović.

Upitana za reakciju zapada na najavu Rusije da će uložiti veto ukoliko dođe do glasanja o tom dokumentu, Joksimović je rekla da je sve jasnija konfrotacija zapada i Rusije i da se odnosi prema malim zemljama, kakva je Srbija, sa velikom pažnjom prate.

Mišljenja je da će ta najava ostati zabeležena kao momenat kada se Srbija oslonila na Rusiju u teškom trenutku.

Joksimović je napomenula da je važno da Srbija nastavi put ka EU i da iskaže svoje stratešku i političku želju da se pridruži EU.

„U danima koji su pred nama očekujem da će svojim daljim potezima još jednom pokazati da je to njen prioritet“, rekla je Joksimović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.