U trendu

Još oko 3.000 migranata došlo do Srbije

Više od 3.000 migranata sa železničke stanice u Đevđeliji u toku dana prevezeno je redovnim i vanrednim vozovima, autobusima i taksi vozilima do graničnog prelaza sa Srbijom Tabanovce – Preševo, objavili su danas makedonski mediji.

Kako navodi internet portal telegraf.mk, uz granicu sa Srbijom kod Preševa pojačano je prisustvo makedonske policije, jer se očekuje da na prostoru oko železničke stanice u Tabanovcu za kratko vreme bude okupljeno nekoliko hiljada migranata koji se dovoze iz Đevđelije.

Na tom mestu nalaze se i ekipe UNHCR koje su spremne da pruže neophodnu pomoć migrantima.

Na grčko – makedonskoj granici danas je mirno, većeg broja migranata nema ni na železničkoj stanici u Đevđeliji, a smanjeno je i prisustvo makedonskih bezbednosnih snaga.

Na granici Makedonije i Grčke poslednjih dana bilo je više sukoba policije sa migrantima, u pokušaju da se spreči njihov ulazak u Makedoniju.

Izbeglice sa Bliskog istoka koje prelaze granicu sa Grčkom od danas se upućuju direktno u prihvatni centar izvan Đevđelije odakle čekaju naredni voz za Srbiju, a na istom mestu dobijaju i dokumenta potrebna za tranzit kroz Makedoniju.

Prema podacima Crvenog krsta Srbije, u Preševu je u subotu u Prihvatnom centru za migrante i izbeglice prijavljeno između 6.000 i 8.000 migranata, u najvećoj meri iz Sirije.

Zbog velikog priliva izbeglica koji u Srbiju dolaze iz Makedonije, u blizini sela Miratovac u preševskoj opštini formiran je još jedan prihvatni kamp za migrante u kome se nalazi oko 2.000 ljudi.

Migrante koji dobiju potvrde o nameri da zatraže azil iz Prihvatnog centra u Preševu autobusima do Beograda od nedelje ujutru organizovano prevozi UNHCR. U taj centar stalno pristižu novi migranti iz Makedonije, dok ga oni koji dobiju potrebna dokumenta odmah napuštaju.

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić rekao je danas u Preševu da je u oba prihvatna centra u Preševu i Miratovcu smešteno više od 5.000 ljudi, da je u Srbiju u poslednja 24 sata ušao ogroman broj izbeglica kao i da se dolazak većeg broja izbeglica očekuje i narednih nekoliko dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar