U trendu

Jovanović: Srbija ne sme biti talac Dodikove isključivosti

Lider LDP-a Čedomir Jovanović smatra da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik obesmislio današnji sastanak najvišeg rukovodstva RS i Srbije i pre nego što je do njega došlo, te da bi iz Beograda morao da dobije odgovor da Srbija više nije spremna na partnerstvo sa njim.

Jovabnović u pisanoj izjavi navodi da je Dodikov odnos prema Beogradu demaskirao njegove namere i „apsolutno potvrdio da smo godinama bili u pravu kada smo ga opisivali kao nekog ko manipuliše svim nesrećama Srba i Bošnjaka, zloupotrebljavajući pritom i Srbiju i Republiku Srpsku, bez obzira na cenu koju će svi osim njega platititi“.

„Danas su ne samo Nikolić i Vučić, već i milioni ljudi, taoci nacionalizma na kojem Dodik gradi svoju izbornu kampanju. On se bori za vlast i to pošteno treba reći“, naveo je Jovanović.

Baš kao što svako, a na prvom mestu oni koji vode Srbiju, moraju reći da Dodik, bez obzira što mu je to do sada uspevalo, ne može više nametati svoj interes ispred interesa građana Republike Srpske i Srbije, navo je Lider LDP-a.

„Oni koji danas vode Srbiju nemaju pravo da žrtvuju našu budućnost da bi učinili sigurnom Dodikovu vlast“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Beograd je, kako je dodao, dužan da čuva mir a ne Dodika, Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, i ne vlast banjalučkih i sarajevskih nacionalista, koji bi bili u stanju da nas sve gurnu u rovove da bi zadržali svoje funkcije.

Jovanović smatra da referendum nije odgovor na problem u Bosni i Hercegovini, već da će ga naprotiv on samo dodatno povećati.

„Srbija je dužna da čuva mir i zato Vlada i predsednik Srbije moraju jasno reći da zbog interesa svih građana traže odlaganje referenduma i ne pristaju na Dodikovu podvalu, u potpunosti osuđujući njegovu isključivost i ekstremizam“, naveo je lider LDP-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.