U trendu

Jovo Ostojić: Živ se neću predati Haškom tribunalu

Nekadašnji član Srpske radikalne stranke (SRS) Jovo Ostojić, koga je Haški tribunal optužio za nepoštovanje suda, rekao je danas da se neće predati živ Tribunalu.

„Videću u kom pravcu će teći stvari. Ako me budu privodili, ja živ tamo neću otići. Bio sam tri puta u pritvoru po pet, tri i jedan dan, 2002. u Beogradu, kada me je haški istražitelj, tada Paolo Pistori, satima maltretirao da lažno svedočim protiv Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja. Odbio sam, nisam hteo da lažem, mada su mi nudili novac. Tada su mi još zapretili da ću da dodjem u Hag, živ ili mrtav“, rekao je Ostojić za Blic.

Bivši funkcioner SRS je negirao da je pritiskao svedoke i nudio im po 500 evra.

„Pa, ja jedva sastavljam kraj sa krajem što svi znaju u mojoj sredini. I žena i ja radimo sezonske poslove. Odakle mi 500 evra“, rekao je Ostojić.

Dodao je da za privodjenje nije dobio nikakvo pisano obaveštenje, da je za sve saznao iz medija, da je još u maju iz poverljivih izvora saznao da će zahtev da usledi, ali da mu nije padalo napamet da beži ili se skriva.

„Pre nekoliko nedelja sam bio na promociji svojih knjiga u Republici Srpskoj. Jedva su me pustili preko granice i sve vreme sam bio praćen. Pri povratku sam više sati saslušavan“, rekao je Ostojić.

Haški tribunal optužio je troje bivših i sadašnjih funkcionera SRS Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jova Ostojića, za nepoštovanje suda zbog toga što su navodno, u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima da bi uticali na njihovo svedočenje.

Svedoci su, navodi se u optužnici, lažno svedočili na jednom od sudjenja Šešelju zbog nepoštovanja suda, dajući unapred naučene odgovore koje su dobili od Jojića, Radete i Ostojića, za šta su bili plaćani i do „500 evra mesečno“.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je juče da nalog za hapšenje Radete, Jojića i Ostojića postoji od 19. januara i da je bio pod oznakom poverljivosti, a da se po njemu nije postupalo jer se očekivalo da njima bude sudjeno nakon izricanja presude lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini, od 1991. do 1993. godine. On je u pritvoru Tribunala bio od februara 2003. godine, kada se dobrovoljno predao do novembra 2014. godine, od kada čeka presudu Tribunala na privremenoj slobodi u Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.