U trendu

Kada ministru Gašiću formalno prestaje mandat?

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da je Bratislav Gašić, ministar odbrane, već smenjen, a da će to i formalno biti učinjeno kad nađe najbolju zamenu za njega. Da bi Gašić i formalno prestao da bude ministar, mora da se izjasni Skupština Srbije, a ona to može da učini kad joj stigne Gašićeva ostavka na funkciju ili premijerov zahtev za njegovo razrešenje. Kad bilo koji od pomenuta dva predlog bude dostavljen, parlament je dužan da se o njemu izjasni na prvoj narednoj sednici.

Od trenutka kada je premijer rekao da Bratislav Gašić ne može da ostane ministar zbog toga što je uvredio Zlatiju Labović, novinarku TV B92, u javnosti se postavlja pitanje kada će on i formalno da ode sa funkcije. Pre nekoliko dana pojavila se i priča, koju je u javnost izneo Marko Đurišić (SDS), kako vlada hoće da završi sve poslove do kraja ove godine, jer planira vanredne parlamentarne izbore za april. On je naveo i da bi tekuća sednica parlamenta, koja će biti završena do 29. decembra, mogla biti poslednja u ovom sazivu i da se zato o svemu raspravlja po hitnom postupku, „da skupština ne bi radila od 1. januara i možda konstatovala smenu ministra Gašića”.

Da će Gašić Novu godinu dočekati kao ministar, prilično je izvesno, s obzirom na to da u parlament nije stigla ni njegova ostavka, ni zahtev za razrešenje. Trenutno je u toku sednica, koja na dnevnom redu ima 74 tačke i teško može biti završena pre isteka redovnog jesenjeg zasedanja, 29. decembra. A malo je verovatno da bi, na primer, 30. ili 31. decembra, sve i kad bi 29. decembra stigao neki dokument neophodan za formalni odlazak Gašića, vlada ili poslanici (neophodna su 84 potpisa) tražili zakazivanje vanrednog zasedanja samo da bi se o tome izjašnjavali.

Dakle, parlament već od 30. decembra ulazi u vanredno zasedanje, koje, po Ustavu, traje sve do prvog radnog dana u martu, kada počinje redovno prolećno zasedanje, koje traje 90 dana. Vanredno zasedanje može biti zakazano samo na zahtev vlade ili najmanje trećine poslanika, ali ukoliko bi takvo zasedanje bilo zakazano bilo kog datuma u periodu od 1. januara do prvog radnog dana u martu i pod uslovom da bude podnet zahtev za Gašićevo razrešenje, on bi mogao da se nađe na tom zasedanju.

Premijer Vučić je juče kazao da želi da nađe najbolje rešenje za Srbiju, a ne da podilazi bilo kome i dodao da će to biti učinjeno veoma brzo. Vučić je novinarima u Novom Sadu kazao: „To se ne meri vremenom nego kvalitetom rešenja i time da li možete da pronađete ljude. Nisu ljudi klikeri, ne igram se klikerima i ne igram se time da vama podilazim, niti bilo kome drugom, nego Srbiji i njenom narodu i da nađem najbolje rešenje za Srbiju.”

Kad premijer nađe zamenu za Gašića, onda na scenu stupa parlament. Ukoliko Vučić zatraži njegovo razrešenje, on ima pravo da svoj zahtev i obrazloži, a otvara se i rasprava o tome, na kraju koje se glasa. U svakom slučaju, tek kad parlament konstatuje ostavku ili izglasa nepoverenje Bratislavu Gašiću, on će prestati da bude ministar.

(M. Č., Politika)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.