Kako će vlada odgovoriti na zahteve Edite Tahiri?

Sednica Vlada Srbije biće održana u četvrtak, a tema bi mogli da budu i zahtevi predstavnici Prištine Edite Tahiri u vezi s nastavkom dijaloga s Beogradom.

Foto: Beta

Foto: Beta

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je rekao da su zahtevi Prištine skandalozni i najavio je da bi povodom toga mogla da bude održana sednica Vlade Srbije.

Prema navodima medija, delegacija Prištine postavila je nove uslove za dijalog s Beogradom u kojima se traže garancije EU da će članstvo Srbije u Uniji biti uslovljeno „priznavanjem države Kosovo“.

Prema tim saznanjima, Priština traži uspostavljanje granice između „država Kosovo i Srbija“, poštovanje susedstva, saradnju na poljima od interesa „za obe države“, ratnu odštetu, a od EU garanciju da će članstvo Srbije u Uniji biti uslovljeno „priznavanjem države Kosovo“.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je izjavio da zvanični Beograd nikada neće razgovarati o najnovijim zahtevima Tahiri nazvavši ih „fontanom želja“.

Vlada Srbije svakog četvrtka redovno zaseda, a u najavi vladine Kancelarije za saradnju s medijima je samo navedeno da će sednica biti održana u 13 časova.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar