U trendu

Kakve promene su doneli vanredni parlamentarni izbori?

Ponovljeno glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima na 15 biračkih mesta donelo je promene u rezultatima u odnosu na one od 24. aprila.

Izborni dan održan 4. maja doneo je prelazak cenzusa koaliciji DSS-Dveri, koja će imati 13 predstavnika u Skupštini Srbije sa ukupno 5,03 odsto glasova, što je za 0,4 više od prethodnog rezultata. Rast je zabeležila i lista oko Aleksandra Vučića, sa 48,24 na 48,25 odsto, ali će imati sedam mesta manje u odnosu na ishod glasanja 24. aprila.

Lista koju predvodi premijer tehničke Vlade Srbije i verovatno budući mandatar je u “prvom brojanju“ dobila 138 mesta u parlamentu, ali će posle ponovljenog glasanja imati 131.

Dva mesta manje “od planiranog“ imaće i koalicija SPS-JS (sa 31 na 29), iako prema poslednjim rezultatima ima 0,01 odsto više nego posle prvog izbornog dana (10,96), a identičnu situaciju ima i Srpska radikalna stranka, s tim što će umesto 23 imati 22 poslanika.

Po 0,01 odsto manje i poslanika manje dobile su lista “Dosta je bilo“ i lista oko Demokratske stranke (6,02 odsto i 16 mandata), dok koalicija LDP-SDS-LSV nije doživela promenu procenta glasova (5,02), ali će umesto prvobitnih 14 dobiti 13 predstavnika u Narodnoj skupštini.

Manjinske liste nisu doživele promene, Muamer Zukorlić i Sulejman Ugljanin će na raspolaganju imati po dva mandata, Savez vojvođanskih Mađara četiri, a Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje po jedan.

Konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora Republička izborna komisija bi trebalo da saopšti do četvrtka uveče, kada se kompletiraju glasovi sa biračkog mesta 22 na Novom Beogradu, na kom je bilo „nesuglasica“ u Biračkom odboru, prenosi B92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar