U trendu

Kalemegdan je za „Gugl” najveća znamenitost Srbije

Pre nego što počne da planira putovanje, savremeni turista neće propustiti da na internetu proveri šta je to što vredi posetiti u nekoj zemlji. U Parizu neće zaobići Ajfelovu kulu ni Koloseum u Rimu, ali šta ako ga put nanese u Estoniju, Lihtenštajn ili Azerbejdžan?

„Gugl” za svaku zemlju ima predloge šta bi trebalo posetiti i na osnovu toga je na popularnom onlajn forumu „Redit” napravljena zanimljiva mapa.

Turistima koji se upute u Srbiju najpopularniji pretraživač interneta preporučiće da posete na prvom mestu Kalemegdansku tvrđavu, ali na spisku predloga su i Hram Svetog Save, Beogradski zoo-vrt, Niška tvrđava i manastir Manasija.

Na mapi koja obuhvata Evropu, sever Afrike i deo Azije najpopularnije znamenitosti su svrstane u nekoliko kategorija: verski objekti, priroda, tvrđave, dvorci, muzeji…

Neke zemlje u regionu prepoznate su po prirodnim lepotama: Hrvatska po Plitvičkim jezerima, Albanija po morskoj obali, Slovenija po Bledskom, a Crna Gora po Skadarskom jezeru; a neke druge, uključujući Srbiju, po istorijskim građevinama.

Turistima se preporučuje Stari most u Mostaru, Crkva svetog Jovana u Makedoniji, a u Bugarskoj Rilski manastir, najveći i najpoznatiji pravoslavni manastir u ovoj zemlji, 120 kilometara južno od Sofije.

U znamenitosti Nemačke spadaju Brandenburška kapija, Kelnska katedrala i Memorijal Berlinski zid, ali „Gugl” na prvom mestu preporučuje jedan od najpoznatijih zamkova na svetu – Nojšvanštajn. Bajkolika građevina na jugozapadu Bavarske, koju je u 19. veku sagradio Ludvig Drugi, poslužila je kao inspiracija za dvorac uspavane lepotice u Diznilendu.

U zemlji lala ne treba zaobići nacionalni Rajks muzej, u kom se nalazi najlepša kolekcija slika velikana Zlatnog veka holandskog slikarstva. Brisel je poznat po fontani Maneken Pis i Atomijumu, ali „Gugl” na prvom mestu preporučuje Veliki trg, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Stokholm se ponosi Muzejom Vasa, posvećenom slavnom ratnom brodu koji je u 17. veku isplovio da se uključi u borbu protiv Poljske, ali se posle nepuna dva kilometra prevrnuo. Izvučen je posle više od tri veka i čuva se u muzeju kao najstariji u celosti sačuvan brod.

Najveća znamenitost Jordana je svakako drevni grad Petra, uklesan u stenama, Uneskova svetska kulturna baština proglašena pre desetak godina jednim od novih sedam svetskih čuda.

U Libanu se preporučuje Jeita Groto, najduža krečnjačka pećina na Bliskom istoku (devet kilometara), a u Izraelu jezero Kineret, poznatije kao biblijsko Galilejsko more, gde se Hrist sastao sa svojim učenicima.

(Jelena Kavaja, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.