U trendu

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo osudila zamrzavanje sporazuma o osiguranju

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju osudila je danas odluku Kosova da suspenduje sporazum sa Srbijom o priznavanju polisa osiguranja za motorna vozila.

Kancelarija je saopštila da očekuje da će sve strane u briselskom dijalogu obezbediti sprovođenje Memoranduma o osiguranju motornih vozila koji je, uz posredovanje Evropske unije, postignut 23. jula u Briselu.

„Podsećamo da najdirektnije koristi od dogovora o osiguranju vozila imaju svi žitelji Kosova i Metohije, i da je nerazumljiva bilo kakva ponovna jednostrana odluka o zamrzavanju njegovog sprovođenja, koja bi, pre svega, bila atak na građane, ali i na briselski dijalog i proces normalizacije odnosa“, saopšteno je iz Kancelarije. 

Šef delegacije za pitanje osiguranja vozila u dijalogu Prištine i Beograda Seljim Pacoli izjavio je ranije danas da je Kosovo suspendovalo sporazum sa Srbijom o priznavanju polisa osiguranja za motorna vozila.

Pacoli je za RTK 2 tu odluku obrazložio stanjem nastalim posle, kako je rekao, uvođenja birokratskih i nepotrebnih mera srpske strane zbog kojih su građani Kosova prisiljeni da sa svojih vozila skidaju tablice sa oznakama RKS (Republika Kosovo) i da postavljaju probne tablice za koje plaćaju dodatne takse.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je, međutim, istakla da se Memorandum o obaveznom osiguranju vozila, čije je sprovođenje počelo 12. avgusta, ni na koji način ne dotiče pitanja registarskih tablica. 

„To pitanje regulisano je sporazumom o slobodi kretanja, postignutim 2011. godine. Vlada Srbije želi potpunu liberalizaciju protoka ljudi, robe i usluga između centralne Srbije i Kosova i Metohije, naravno, ne ugrožavajući teritorijalni integritet Srbije. Zato će se u punoj meri pridržavati statusno neutralnih dogovora postignutih u Briselu. Verujemo da će se i Priština ponašati odgovorno i poštovati dogovoreno, kao i da će EU, koja je posrednik i garant briselskog dijaloga, osigurati sprovođenje postignutih sporazuma u punom kapacitetu“, dodaje se u saopštenju Kancelarije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.