U trendu

Kancelarija za KiM osudila prebacivanje srpskih osudjenika

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju osudila je danas prebacivanje četvorice osudjenika srpske nacionalnosti iz kosovskomitrovačkog u zatvor u Podujevu, uz ocenu da je tim činom „dovedena u pitanje bezbednost tih ljudi“.

Kancelarija je u saopštenju ocenila da su ovakvim „provokativnim potezom pogaženi osnovni principi čovečnosti i ljudska prava osudjenika“.

„Tim potezom je direktno izazvana odluka zatvorenika u Pritvorskom centru u Kosovskoj Mitrovici da stupe u štrajk gladju, plašeći se da bi i oni mogli biti prebačeni u neki od zatvora u kojima su kaznu do sada izdržavali isključivo Albanci“, stoji u saopštenju.

Kancelarija je navela da će u okviru raspoloživih instrumenata pravne pomoći nastojati da doprinese razumnom rešavanju situacije, „a to znači stvaranju uslova za bezbedan boravak u pritvoru i izdržavanje kazne za sve pritvorenike i osudjenike srpske nacionalnosti“.

„Upozoravamo da su ovakve jednostrane akcije Prištine zapravo poigravanje s ljudskim životima i da je stoga neophodno da reaguju i medjunarodne instance koje se staraju o funkcionisanju pravosudja na Kosovu i Metohiji“, dodaje se u saopštenju.

Gradjanska inicijativa „Sloboda, demokratija, pravda“ (GI SDP) ocenila je ranije danas da prebacivanje srpskih pritvorenika predstavlja „neobrazloženu akciju koja uznemirava ne samo porodice prebačenih pritvorenika već i celokupnu javnost na severu Kosova i Metohije“ i zatražila od misije Euleks da poništi tu odluku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar