U trendu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Zataškavanje zločina u sklopu predizborne kampanje

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenila je kao „zataškavanje zločina “ današnju odluka kosovskog vrhovnog sud da odbaci zahtev tužioca za zaštitu zakonitosti u slučaju „Klečka“, čime je potvrdjena ranija odluka o oslobadjanju grupe Albanaca osumnjičenih za ratne zločine.

„Sigurni smo da je odluka suda u Prištini doneta u sklopu predizborne kampanje, kao što je nedavno obustavljena i istraga zločina nad srpskim žeteocima u Starom Grackom“, navodi se u saopštenju te kancelarije.

Ta kancelarija je ocenila u saopštenju i da su to „sramotni primeri političke instrumentalizacije pravosudja“.

„Dižemo glas protiv zataškavanja zločina, kojem je nažalost i sud u Prištini dao svoj doprinos, poručujući da porodice žrtava svih onih koji su na najbrutalniji način ubijeni u poslednjem ratu nemaju osnova da se nadaju da će pravda ikada biti zadovoljena“, navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KIM, koju predvodi Marko Djurić je odluku Vrhovnog suda Kosova u saopštenju nazvala i „trijumfom nepravde“.

Ističe se i da „nijedan odgovoran gradjanin, političar ili diplomata ne sme da ostane nem pred sveprisutnom tendencijom da se zločinci na Kosovu i Metohiji kolektivno oslobode krivice“.

Kosovski vrhovni sud odbacio je zahtev tužioca za zaštitu zakonitosti u slučaju „Klečka“, potvrdivši raniju odluku o oslobadjanju grupe Albanaca osumnjičenih za počinjene ratne zločine, prenela je večeras Radio-televizija Srbija.

Tužilaštvo je zatražilo da Vrhovni sud poništi prvostepenu presudu kojom se oslobadjaju svi optuženi u ovom slučaju,  preneo se RTS pozivajući se na prištinske medije na albanskom.

U slučaju „Klečka“ grupu osumnjičenih predvodio je regionalni komandant bivše Oslobodilačke vojske Kosova na području Lapušnika Fatmir Ljimaj.

U procesu koji je počeo 2012. tužilaštvo ih je teretilo za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene u selu Klečka kod Mališeva, gde je tokom sukoba na Kosovu bio logor bivše OVK.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar