U trendu

Karadžić: Srebrenicu ne mogu negirati, ali je preuveličana

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, kojem će sutra u Haškom tribunalu biti izrečena presuda na sudjenju za geonocid i zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, izjavio je da ne postoji razuman sud koji bi ga osudio.

„Moja su očekivanja ista. Znam šta sam hteo, šta sam uradio, čak i o čemu sam sanjao, i ne postoji razuman sud koji bi me osudio. Koliko god da je visokopozicioniranih zvaničnika bosanskih Srba osudjeno“, rekao je Karadžić u intervjuu za Balkansku istrživačku mrežu (BIRN).

On je kazao da ne poriče navode o Srebrenici, ali da se protivi „obimu i pozadini onoga što se desilo“ i da se oštro protivi tvrdnji da su policija ili vojska počinile nešto samo zato što je to počinio neki pripadnik vojske ili policije.

„Nije neka jedinica vojske dobila zadatak da počini zlodelo, to je pre bila neka vrsta kolaža, nasumično izabrana grupa momaka dovedenih da izvrše ubistva na svoje iznenadjenje, protiv njihove volje i interesa, a bilo je toliko tajno da su počinioci to sakrili od svojih direktnih pretpostavljenih“, rekao je Karadžić.

Govoreći o Srebrenici, Karadžić je dodao da niko neće profitirati „od bilo kakvih preuveličavanja vezanih za Srebrenicu ili bilo koje ratište“, a kako je rekao, tamo se nije dogodio genocid već je to bio „samo haos“ vidjen u Hrvatskoj i za koji se predvidelo da će se desiti u Bosni“.

Karadžić je kazao da haško tužilaštvo nije preciziralo na koje snage u optužnicama misli kada kaže „srpske snage“ i da nema dokaza, kao ni dokumentovanih optužbi s pravim počiniocima koje je imenovalo Tužilaštvo.

„Nema dokaza da su srpske zvanične snage, delujući na zvaničan način, počinile bilo kakav zločin. Ali bilo je dokaza da su zločine počinili neki pripadnici zvaničnih formacija, što je potpuno različito od delovanja jedinica“, kazao je Karadžić.

On je kazao da je imao mnoge primedbe na generala Ratka Mladića, kome se takodje sudi za ratne zločine, kao i na druge oficire „starog kova“, ali da se „nijedan od njih nije mogao okriviti za zločine“.

Karadžić je kazao i da se nada da ako bude oslobodjen neće ponovo ući u politiku.

„Nisam to čak ni tada želeo, u 1990-im, jer sam imao veoma prijatan život, porodicu, profesiju, prijatelje i književnost. Politika mi je oduzela 25 godina, što znači najmanje pet do osam knjiga. Zašto bih hteo podneti još takvih gubitaka? Svoje ću dragoceno vreme provoditi sa porodicom i svojim pisanjem“, kazao je Karadžić.

On je kazao da očekuje da će lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj dobiti bar 15 dana kazne jer je medjunarodnoj zajednici potreban „presedan tuženja i osude lidera opozicije, koji nikome nije komandovao i nije uradio ništa osim što je pričao“.

Karadžić je rekao da veruje da njegova presuda neće uticati na sudbinu Republike Srpske i njenih gradjana.

„Kakva god da bude moja sudbina, to neće uticati na sudbinu Republike Srpske i njenih gradjana“, rekao je Karadžić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.