U trendu

Karavan Izađi mi na teglu danas bira „kraljeve“ ajvara 2018

BEOGRAD – Dugo godina samo prilog domaćica kućnom meniju, ajvar se, najzad, izborio da postane brend, a u Beogradu, na Adi, danas je finalni događaj nacionalnog gastronomskog takmičenja „Izađi mi na teglu“, u spremanju tog jesenjeg delikatesa, koji se okončava izborom ekipnog „kralja“ ajvara.

Zainteresovanim Beograđanima, i gostima grada, koji ne znaju gde se tačno finale dešava najbolji putkoza biće miris pečene paprike sa šporeta na drva, popularnih „smederevaca“, a dočekaće ih raspoloženi majstori spremanja ajvara, dobra zabava i muzika.

Uz ajvar nekako ne ide rep, pa se na Adi dimi uz zvuke kola iz cele Srbije, u izvođenju KUD Svetozar Marković, kojima su se pridružile razigrane domaćice i raspoloženi posetioci, a potom su nastupili i tamburaši orkestra „Panonski boemi“.

Trideset ekipa najboljih majstora spremanja ajvara, iz isto toliko gradova Srbije, pripremaju na licu mesta različite vrste jesenjeg delikatesa, od cepkanog, mlevenog, ljutog, blagog…

Klementina Mihajlov, koja sa svojom ekipom predstavlja Srbobran, za današnje takmičenje priprema mleveni, srednje pikantni ajvar sa tajnim začinom.

„Tajni začin je ljubav. Ljubav je najbolji začin, a ajvar ne može da bude dobar bez ljubavi. Prvo mi pružamo ljubav dok ga spremamo, a posle ćemo sa ljubavlju da ga jedemo“, kazala je Mihajlov izveštaču Tanjuga i dodala da je ove godine po prvi put na takmičenju, te da je od nagrada više razgaljuje odlična atmosfera.

Zorica Tadić iz Valjeva tvrdi, međutim, da je za dobar ajvar najvažnija kvalitetna paprika, ali ona, kaže, ove godine nije najzadovoljnija kvalitetom, jer je kraj sezone.

„Sad je valjda i kraj paprici, prolazi, nije kao što je bilo na prethodnom takmičenju. Za dobar ajvar potrebno je da bude mesnata i zdrava, a najbolja paprika je, kako ja pretpostavljam, sa juga Srbije, bar se tako priča“, ispričala je Tadić.

Za Zorana Lazić iz Aleksinca jedna od tajni dobrog ajvara je da se paprika peče na šporetu na drva.

„Ukus paprike i ajvara ne može biti isti ako se peče na šporetu na drva ili na neki drugi način, električni šporet, na plin… Najbolji ukus se dobija od paprike pečene na drva“, kazao je Lazić.

Kazao je i da je ajvar najzahtevniji od svih domaćih proizvoda, poput turšije, džemova i slično, što spada u zimnicu, jer iziskuje puno rada, od čišćenja paprike, pečenja, ljuštenja ljuspica, prženja…

Koordinator projekta „Izađi mi na teglu“ Ljiljana Vukotić objasnila je da se danas do 18.00 časova održava veliko finale jubilarne pete sezone karavana, koji je na putu još od 17. avgusta, kada je i počeo sa Ade Ciganlije.

„Okupili smo danas 30 pobednika iz gradova širom Srbije, majstora koji su napravili najbolji recept u svojim gradovima. Oni su došli danas ovde da pokažu da su najbolji i da su dostojni eventualne titule ‘kraljevi ajvara’ za 2018. godinu, ali su pripremili još mnogo toga, odnosno tradicionalne specijalitete kojima predstavljaju svoje krajeve“, kazala je Vukotić.

Do kraja dana za sve posetioce pripremljen je i prateći program, a u 18.00 časova biće proglašen i ovogodišnji pobednik, kojeg će izabrati žiri sačinjen od profesionalnih kuvara i koji su licencirani za ocenjivanje hrane.

„Biće uživanje za sva čula, puno zabave, muzičkog programa , zabavnih nagradnih igara, a imamo i lepo vreme“, poručuje Vukotić.

Pobednička ekipa će pored prestižne titule kraljeva ajvara za 2018. godinu osvojiti redizajniran šporet Smederevac MBS 10 i proizvode „Bakina Tajna“ u težini kapitena pobedničke ekipe.

Drugoplasirani će dobiti Vox frižider i Smederevac Mini Electric, dok će trećeplasirana ekipa osvojiti Tempo vaučer u vrednosti od 30.000 dinara i Quick 800 MBS Milan Blagojević električni aparat.

Gradovi koji su do sada osvajali laskave titule majstora spremanja ajvara su Leskovac, Kovačica, Bela Palanka i Kanjiža.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike