U trendu

Kardinal Pel osudjen na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dečaka

Australijski kardinal Džordž Pel, nekadašnji treći čovek Vatikana koji je pao u nemilost, osudjen je danas na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvojice dečaka.

Najviši predstavnik katoličke crkve koji je ikad proglašen krivim za zlostavljanje maloletnika Džordž Pel (77), treba da provede najmanje tri godine i osam meseci u zatvoru pre nego što bude mogao da traži uslovno puštanje na slobodu.

Kardinal koji kaže da je nevin i koji će se žaliti na presudu proglašen je krivim u decembru za oralno silovanje 13-ogodišnjeg dečaka i nepristojno ophodjenje sa tim dečakom i njegovim 13-ogodišnjim prijateljem krajem 1990-ih, nekoliko mesei pre nego što je postao nadbiskup Melburna. Ta presuda je objavljena tek u februaru iz pravnih razloga.

Sudija Piter Kid je rekao danas kada je izricao presudu da je uzeo u obzir „gnusne zločine“ koje je sveštenik počinio kada je odredjivao kaznu. On je takodje rekao da je imao u vidu njegovu starost, srčane probleme i činjenicu da je osim toga vodio život bez zamerki.

Svuda u svetu Rimokatolička crkva pogodjena je naletom pedofilskih skandala. Medjutim sudija u Melburnu je naglasio da je ovo sudjenje kardinalu a ne instituciji i da ga odusjuje za njegova zlodela a ne za propuste ili shvaćene propuste Katoličke crkve.

„Vi ne treba da poslužite kao žrtveno jagnje. Ja nisam ovde da sudim katoličkoj crkvi“, rekao je sudija i dodao da kardinal ima pravo na pravedno sudjenje.

Sudija Kid je rekao  da je Pel zloupotrebio svoj položaj moći i nije pokazao kajanje za svoja dela. On je opisao njegove napade kao „degradirajuće i ponižavanjuuće“ za njegove žrtve.

Kardinal Pel u crnoj košulj bez uobičajenog okovratnika ostao je nepomičan, sa rukama prekrštenim na kolenima dok je sudija opisivao detalje presude i „neverovatno arogantne“ napade počinjene prema dečacima.

Jedan od Pelovih žrtava je ocenio da je presuda pažljivo odmerena ali je izrazio nespokoj zbog predstojeće žalbe. Otac jedne od Pelovih žrtava koji je umro od predoziranja 2014. u 31. godini je opisao presudu kao „razočaravajuću“.

„Teško je naći utehu u ovoj odluci“, rekla je jedna od žrtava navedena samo inicijalom J, pošto je po australijskom zakonu zabranjeno objavljivanje imena žrtva seksualnih zločina.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike