U trendu

Katolička crkva u Zemunu obeležila tri veka obnove župe

BEOGRAD – Zemunska župa Uznesenja Blažene Đevice Marije obeležava danas tri veka od obnove, a istoimena crkva u centru Zemuna, koja zauzima centralno mesto u župi, jedna je od najstarijih u Beogradu.

Veliku jubilej posvećen sećanju na 1721. kada su franjevci kapucini kao misionari nakon oslobođenja od Turaka došli u Zemun i obnovli župu, obeležen je višednevnim prigodnim programom, a večeras je centralna svečanost i misa koju će služiti nadbiskup Đakovačko-osječki Đuro Hranić.

„Crkva Uznesenja Blažene Đevice Marije podignuta je krajem 18 veku na Velikom trgu. U Zemunu iz tog vremena postoje dve crkve i to pravoslavne, Svetog Nikolaja i Bogorodičina. Nikolajevska je iz sredine a Bogorodičina iz druge polovine 18. veka“, rečeno je na predavanju povodom jubileja na kojem su govorili profesor Nikola Škalabrin, župnik Jozo Duspara i Tanja Grličić, čija je tema bila istorija župe od prvih zapisa iz 1332. godine do Drugog svetskog rata.

Na skupu, kojem su prisustvovail i predstavnici Uprave za saradnju sa crkvom i verskim zajednicama Ministarstva pravde najavljena je Monografija crkve na kojoj radi Milica Spasić.
Župi pripadaju i crkva Svetog Roka iz 19. veka u zemunskom parku kao i kapela Žalosne Gospe na groblju na Gardošu.
Franjevci su prvu ckrvu sagradili 1734. godine na mestu stare koju su Turci pretvorili u džamiju.

Crkva je bila posvećena Devici Mariji, na oltaru je imala sliku Madone sa detetom koju su kapucini doneli i koja se i danas, tri veka kasnije, nalazi u crkvi i poštuje kao Zemunska Gospa.

Ta crkva srušena je 1784. godine, a na njenom mestu 1794. podignuta je sadašnja. U crkvi se nalaze i oltar i krstionica iz 1894. godine, rad majstora iz Tirola kao i slika Uznesenja, rad češkog slikara Emanuela Ditea, kao i orgulje iz 1912. godine,
koje je napravio Čeh Antonjin Melzer.
Crkva je od 2008. domaćin Ekumenskih susreta horova crkvenog pevanja katoličkih, pravoslavnih i protestantskih pa i građanskih koji neguju duhovnu muziku, a ti koncerti se održavaju uz pokroviteljstvo Uprave Ministarstva pravde.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar