U trendu

KC Niš počeo izgradnju novog terapijskog bloka

Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović sapštio je danas da je pri Centru za nuklearnu medicinu počela izgradnja najsavremenijeg terapijskog bloka za čiju je izgradnju Klinički centar obezbedio putem donacija 100.000 evra.

„Terapijski blok omogućiće da prvi put od osnivanja Kliničkog centra, ovde bude primenjivana terapija jodom u lečenju pacijenata obolelih od karcinoma štitne žlezde“, rekao je Radovanović na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima novi terapijski blok biće završen najkasnije za mesec i po dana.

Direktorka Centra za nuklearnu medicinu Marina Vlajković istakla je da se za lečenje jodom u Nišu prijavilo već 10 pacijenata i medju njima su dve osobe mladje od 21 godine.

Marina Vlajković je kazala da niški Centar za nuklearnu medicinu godišnje pošalje izmedju 50 i 100 pacijenata na lečenje jodom u druge zdravstvene centre u zemlji, a lečenje jednog pacijenta košta ovdašnju filijalu Republičkog fonda za zdravstvenu zaštitu 2.000 do 3.000 evra.

Na konferenciji za medije je takodje sapšteno da je u Kliničkom centru u Nišu danas obavljena 200. operacija na otvorenom srcu, dok je minulog petka uradjena 100. transplantacija bubrega.

Pacijent kome je transplantiran bubreg je tridesetčetvorogodišnji Nebojša Vasić iz okoline Gnjilana, otac devojčice od tri godine i dva dečaka od 10 i 6 godina.

Vasić se iznenada razboleo januara ove godine, a priliku da započne novi život sa novim bubregom dobio je zahvaljujući svom ocu Trajku (61).

Šef transplantacionog tima Goran Paunović je istakao da u Kliničkom centru u Nišu može da bude uradjen mnogo veći broj transplantacija od ovog koji se sada godišnje radi, ali je problem manjak organa.

„Od ukupnog broja pacijenata koji su od 2007. godine do sada transplantirani, njih 27 dobilo je bubreg od kadavera, dok su svi ostali ovaj organ dobili od živih srodnika“, kazao je Paunović.

On je podsetio da je Hrvatska promenom zakona došla na prvo mesto u Evropi po broju kadaveričnih transplantacija i one u Hrvatskoj čine 99 odsto svih transplanatacija.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju i transplantaciju Dragan Milić naglasio je da, nakon otvaranja nove zgrade, ova klinika ima odlične uslove za transplantaciju jer ima dve kompletno opremljene operacione sale na istom spratu.

Milić je najavio da je u planu da se u Kliničkom centru u Nišu rade i transplantacije ostalih organa i da je rukovodstvo Kliničkog centra već formiralo tim za transplantaciju jetre.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.