U trendu

Ker Lindzi: Spustite loptu u odnosima sa Hrvatskom

Istraživač na Londonskoj školi ekonomije (LSE) Džejms Ker-Lindzi ocenio je danas da je pogoršanje odnosa Srbije i Hrvatske iznenadjujuće i zabrinjavajuće i Srbiji je preporučio da ne odgovara na nacionalističke poteze u Hrvatskoj.

„Ne upuštajte se u tu igru jer ćete biti na gubitku“, ocenio je Ker Lindzi (James Ker-Lindsay) u razgovoru sa novinarima u organizaciji portala Juropian Vestern Balkans (European Western Balkans) i Fridrih Ebert fondacije (Friedrich Ebert).

Ocenio je da Hrvatska više doprinosi nacionalističkim tenzijama u odnosima, ali da i Srbija nosi deo odgovornosti, a kao značajan primer nepotrebnog povećanja napetosti naveo je obeležavanje godišnjica vojne operacije Oluja iz 1995, koja se u Hrvatskoj slavi kao dan pobede u borbi za nezavisnost, a u Srbiji obeležava kao dan proterivanja više od 200.000 Srba.

„Oluja svake godine postaje sve značajniji dogadjaj“, rekao je Ker Lindzi, uz ocenu da je to zabrinjavajuće.

Ovaj stručnjak za Balkan rekao je da razume potrebu Srbije da se priznaju stradanja Srba i da se to obeleži, ali da nije neophodno da se organizuju višečasovni skupovi pred kamerama i da se zvaničnici utrkuju u tome ko će biti veći patriota.

„I u Zagrebu bih isto govorio. Pitao bih čemu taj trijumfalizam“, rekao je ovaj stručnjak za Balkan, uz ocenu da se u Hrvatskoj Oluja ne obeležava, već slavi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.