U trendu

Kern večeras stiže u Srbiju

Austrijski kancelar Kristijan Kern doputovaće večeras u Beograd, gde će se sastati sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Prema programu posete, dostavljenom Tanjugu, u čast austrijskog kancelara premijer Aleksandar Vučić prirediće večeras neformalnu večeru.

Kern će imati zvanične razgovore sa premijerom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Kern želi, kako je najavio, da produbi dobre odnose između Austrije i Srbije.

On, kako je najavljeno u Beču, želi u Beogradu da razgovara o jačanju ekonomske saradnje, nastavku saradnje u suzbijanju ilegalne migracije i približavanje Srbije EU.

Inače prva poseta inostranstvu premijera Vučića, nakon preuzimanja novog mandata, odvela ga je u Beč gde je razgovarao sa Kernom, koji je, takođe, tek stupio na novu dužnost.

Ovaj korak srpskog premijera shvaćen je u Austriji kao poseban izraz dobrih odnosa, što sada Kern želi da uzvrati.

Dok se Kern zalaže već duže za prekid pristupnih pregovora EU sa Turskom on želi ubrzanje približavanje zapadnog Balkana Uniji.

Poručio je u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir“, prošlog novembra, da se taj teren ne sme prepustiti drugima, što, kako je naglasio, za njega znači „brzi pristup Srbije u EU“.

Koliki značaj Austrija pridaje Srbiji pokazuje i činjenica da je u utorak u poseti Beogradu boravio i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc koji je ponovio nameru Beča da i dalje podrži Srbiju na putu u EU.

Austrija, kako je preneto iz kabineta kancelara, želi i dalje da aktivno podržava Srbiju na putu u EU, a bilateralne odnose ocenjuju „intenzivnim i jako dobrim“.

Kancelar svojom posetom želi svesno da naglasi značaj i ekonomske saradnje, zbog čega će, nakon zvaničnih razgovora sa Vučićem i Nikolićem, imati sastanak i sa predstavnicima austrijskih preduzeća koja posluju u Srbiji.

Sa oko 2,3 milijardi evra investicija Austrija je trenutno najveći strani investitor u Srbiji.

Austriju, kako podvlače u Beču, povezuje i brojna srpska dijaspora koja živi u alpskoj republici, a koja broji više od 118.000 državljana Srbije, čime je druga po veličini grupacija stranih državljana, posle Nemaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar