najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kfor danas ukinuo ograničenja u vazdušnom prostoru Srbije

Kfor je od danas ukinuo ograničenja koja su važila za delove vazdušnog prostora Srbije, a koja su uvedena 1999. godine.

Ovu vest je danas u Beograd doneo generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je na preš konferenciji nakon razgovora sa srpskim peremijerom rekao da od danas Kfor u potpunosti relaksira zonu bezbednosti, te ukida ograničenja koja su bila uvedena 1999.godine.

To je, dodao je, konkretan izraz odnosa NATO I Srbije.

Ograničenja koja su važila za delove srpskog vazdušnog prostora više ne postoje, naglasio je Stoltemberg dodajući da to znači punu integraciju Srbije u vazdužni prostor Evrope.

Prema Stoltenberggu odluka je doneta na osnovu posvećenosti Srbije normalizaciji odnosa sa Prištinom.

On je ukazao da je više godina prošlo od kada je generalni sekretar NATO posetio Srbiju i dodao da zna da postoje “snažna osećanja” u Srbiji u vezi vojne alijanse.

“Naša intervencija 1999. nije bila protiv sprskog naroda, već se radilo o zaustavljanju neprihvatljivih radnji Miloševićevog režima. Intervencija NATO okončala je više godine ratova na Balkanu. Tokom intervencije smo preduzeli sve da sprecicmo gubitak nevinih života, i svaki izgubljeni život civila bio je tragedija za čim duboko žalimo”, podvukao je Stoltenberg.

On je izjavio saučešće porodicama na obe strane sukoba i svima koji su izgubili voljene.

“Danas sam ovde u vezi novog početka odnosa NATO i Srbije. Ovo je za nas važnije nego ikada jer smo suočeni sam mnogim zajedničkim izazovima”, naglasio je Stoltenberg ističući da je saradnja od obostrane koristi.

On je podsetio da plan partnerstva nudi mnoge mogućnosti saradnje i da je NATO spreman da pokrene novi fond da pomogne Srbiji da uništi 200 tona viška municije.

Stoltenberg je ponovivši da je saradnja korisna za obe strane, rekao da je naučio koliko su bliski odnosi građana u Norveškoj i Srbiji i da oseća ličnu povezanost sa Srbijom.

On je podsetio da je proveo detinjstvo u Beogradu, gde je pojeo prvi sladoled na Kalemegdanu i igrao s vršnjacima “ringe ringe raja”.

Kao generalni sekretar NATO, kazao je da duboko veruje, u potencijale odnosa vojne alijanse i Srbije poštujući politiku neutralnosti, te da se raduje razvoju odnosa i političkoj i praktičnoj saradnji NATO i Srbije.

Za Srbiju je kazao da igra važnu ulogu u izgradnji bezbednosti na Balkanu i širom sveta, kao i što pruža dobrodošlicu hiljadama izbeglica, ali i predsedavanjem OEBS-u i slanju vojnika u misije UN i EU.

Takođe je istakao da je dijalog Beograda i Prištine veoma bitan za sve nas, te je ohrabrio nastavak.

Dijalog, prema njegovim rečima, je jedini put za napredak, i pozdravio je važne korake koji su postignuti u pospešivanju saradnje Srbije sa susedima.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike