U trendu

Kineska asocijacija prijateljstva u poseti Starom dvoru

BEOGRAD – Grad Beograd želi saradnju sa institucijama Kine, nastoji da privuče nove investicije naročito u oblasti visoke tehnologije, kao i što više turista iz te prijateljske zemlje, izjavio je danas član Gradskog veća Dragomir Petronijević.

Petronijević je, kako je saopštio Sekretarijat za informisanje, primio danas u Starom dvoru delegaciju Kineske nacionalne asocijacije za prijateljstvo i saradnju sa stranim zemljama koju je predvodila predsednica ove organizacije Li Sjaolin.

Ukazao je na veliko prijateljstvo koje postoji između naše dve zemlje i naglasio da takvi odnosi otvaraju mogućnosti za mnogo širu saradnju.

„Želimo da ta saradnja bude dvosmerna, jer i mi imamo šta da ponudimo, te će tako kineska delegacija danas obići Naučno tehnološki park gde će se upoznati sa radom naših mladih i talentovanih ljudi koji su ostali u svojoj zemlji, a rade za tržište celog sveta“, kaže Petronijević.

Ocenio je da je kulturna saradnja i saradnja u oblasti sporta između Srbije i Kine takođe iz godine u godinu sve bolja.

Srbija je, kaže, uključena i u kinesku inicijativu „Jedan pojas, jedan put“, a temelj za saradnju su dobri odnosi između predsednika Aleksandra Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga,

To, navodi Petronijević, daje podstrek da razvijamo dobru ekonomsku saradnju kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

Predsednica Kineske nacionalne asocijacije za prijateljstvo i saradnju sa stranim zemljama Li Sjaolin rekla je da je delegacija veoma zainteresovana za saradnju, te da su njeni članovi prvi put u Srbiji.

„Za kratko vreme već smo stekli dobre utiske. U Beogradu smo osetili veliku naklonjenost našem narodu i prepoznali želju za nastavak saradnje koju bismo želeli da proširimo u oblasti turizma, nauke, sporta i kulture“, rekla je gošća iz Kine i pozvala prijatelje iz Srbije da posete Kinu.

U razgovorima sa kineskom delegacijom učestvovali su i gradska sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević, v.d. sekretara za kulturu Ivan Karl, podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević i Marija Vuković iz Sekretarijata za privredu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.