najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kirbi: SAD za ulazak Kosova u UN

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine podrazumeva članstvo Kosova u UN, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

“Ne tražimo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Šta će ta normalizacija na kraju tačno značiti, na Evropskoj uniji je da definiše, ali, po nama, to uključuje i članstvo Kosova u UN”, rekao je Kirbi za “Večernje novosti”, odgovarajući na pitanje da li će priznavanje nezavisnosti KiM biti krunski uslov za članstvo Srbije u Uniji.

Kirbi, koji krajem januara završava mandat u Beogradu, za “Novosti” poručuje da je u poslednje četiri godine Srbija napredovala, ekonomski i politički, i u dijalogu sa Kosovom, odnosima sa susedima.

Na konstataciju lista da pojedini srpski zvaničnici poručuju da je članstvo Kosova u UN neprihvatljiv uslov, Kirbi je podsetio da Zapadna Nemačka nikad nije priznala Istočnu Nemačku, a ona je bila u UN.

Na pitanje hoće li zahtev da Priština dobije stolicu na Ist Riveru biti deo pravno obavezujućeg sporazuma koji EU zahteva na kraju procesa normalizacije, Kirbi je odgovorio da SAD samo asistiraju u tom procesu koji vodi EU, i u ovoj fazi ni na čemu ne insistiraju.

“SAD su priznale Kosovo, ali to je pitanje za EU, gde pet država to nije učinilo. Pravno obavezujući sporazum je jedan u nizu papira koji Beograd i Priština potpisuju. To ste već činili, u aprilu 2013, avgustu 2015. godine.

Upitan hoće li bliski odnosi Srbije sa Rusijom biti velika prepreka na putu ka EU i hoće li jačati pritisci na Beograd da uvede sankcije Moskvi, američki ambasador je rekao da se nada da će se pre toga stvoriti uslovi da sankcije budu ukinute.

“Možete imati odnose sa Rusijom, ali treba razumeti njihovu prirodu. Ljudi ovde misle da je Rusija, a ne EU, najvažniji ekonomski partner Srbije. Prema podacima vaših institucija, a koje je objavljivala vaša štampa, od Rusije ste dobili nula dinara nepovratnih donacija. Mi smo vam dali milijardu dolara donacija, a niko ne kaže da ste od nas dobili bilo šta osim bombi. Treba sagledati realnost, a ne živeti u mitovima”, istakao je Kirbi.

Dačić: Srbija neće podržati članstvo Kosova u UN

Srbija, naravno, neće podržati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama koje bi značilo legalizaciju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, uključujući i Ujedinjene nacije, poručio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je poručio i da je dijalog Beograda i Prištine statusno neutralan, te reagujući na izvu ambasadora SAD Majkla Kirbija, podseto da SAD i Srbija imaju različito viđenje pitanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, što se, kako kaže, moglo videti i prilikom razmatranja zahteva za članstvo Kosova u Unesku.

Ambasador Kirbi je, naime, rekao u intervijuu Novostima da normalizacija odnosa Beograda i Prištine “podrazumeva članstvo Kosova u UN”.

“Ne tražio da Srbija prizna nezavisnost Kosova, već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Šta će ta normalizacija na kraju tačno značiti, na EU je da je definiše, ali po nama to znači članstvoKosova u UN”, rekao je Kirbi.

Dačić je, međutim, ukazao da kako i sam ambasador Kirbi kaže, po tom pitanju postoje i razlike između stava SAD i Evropske unije, gde pet država nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

“Srbija neće menjati svoju principijelnu politiku, uz punu posvećenost dijalogu kao jedinom načinu za rešavanje svih otvorenih pitanja”, zaključio je Dačić, saopšteno je iz Minitarstva spoljnih poslova.

Vučić: Poštujemo SAD ali imamo svoju politiku

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija poštuje politiku SAD, ali da Srbija ima svoju politiku, zbog čega nam, kako je primetio, “nikad nije lako da pročitamo” da Kosovo treba da bude u Ujedinjenim nacijama.

“Sve što jutros mogu da kažem jeste da za nas nije lako da kao mala zemlja pružimo odgovor na ono što je Kirbi rekao, sve što mogu na to da kažem i da odgovorim – to je da Srbija ima svoju politiku. Mi poštujemo politiku SAD, oni su svetska velesila, ali mi imamo svoju politiku i držimo se svoje politike”, rekao je Vučić.

On je rekao da stav ambasadora Kirbija nije prevelika novost, budući da su SAD priznale nezavisnost Kosova još 2008. godine, ali da to za nas “nikad nije lako da pročitamo”.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine podrazumeva članstvo Kosova u UN, izjavio je sinoć ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

(Tanjug)

3 komentara
  1. Homer

    Amerika nije nikad ni bila prijatelj SRBIJE. Pa oni su nam i oteli KOSOVO, bez ijednog razloga bombardovali i ubijali našu djecu, starce, ljude. Oteli su nam KOSOVO, samo zato što je bogato rudama cinka, olova, boksita, uglja itd. Mi smo Srbi blesavi, treba dati Rusima da naprave bazu pa bi tek tada vidjeli kako bi nas svi sa strahopoštovanjem gledali. Ovako, niti će nas primiti u EU, a uvjek će nas nečim pritiskati!!!

  2. neregistrovan

    Nikada, nikada dok je Srba i Srbije. Ovoga treba pod hitno proterati kao prijatelja. Kakvi li su nam neprijatelji?

  3. zuzu

    Ovo je sve blesavo da blesavije ne može biti.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike