U trendu

Kirbi: Srbija prigrlila demorkatiju

Svečanim prijemom u rezidenciji američkog ambasadora danas je u Beogradu obeležen Dan nezavisnosti SAD.

Ambasador SAD Majkli Kirbi rekao je da je Dan nezavisnosti, odnosno 4. jul, obeležava trenutak koji predstavlja suštinu američke istorije, demokratije i identiteta.

„Ovaj dan je, kako je to rekao predsednik (Barak) Obama, dan kada se sećamo odvažnog i smelog čina objave Deklaracije (nezavisnosti) iz koje je rođena naša nacija“, rekao je Kirbi.

Na svečanom prijemu on je podsetio na reči predsednik Abrahama Linkolna da vlada naroda, za narod i od naroda neće nestati s lica zemlje.

„I upravo je demokratija vrsta vladavine koju je i Srbija prigrlila. Zahvalan sam na svemu što sam postigao sa svojim prijateljima i kolegama u Srbiji koji su istinski posvećeni demokratskoj i evropskoj budućnosti Srbije. Ima još posla koji treba obaviti, ali Srbija može da računa na SAD kao na svog partnera i prijatelja“, rekao je Kirbi.

On je zahvalio prisutnima što su se pridružili u obeležavanju „najvažnijeg dana“ u istoriji SAD i dodao da je današnji dan za njega i njegovu suprugu poseban jer je to verovatno njihova poslednja proslava Dana nezavisnosti u Beogradu.

U rezidenciji amberičkog ambasadora izložene su fotografije izuzetnih Srba koji su se odselili u SAD i postali državljani te zemlje, kao i Amerikanaca srpskog porekla.

Svečanom prijemu su prisustvovali predsednik Tomislav Nikolić, predsednica Skupštine Maja Gojković, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, ministarka zadužena za evropske integracija Jadranka Joksimović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačenik Siniša Mali, pripadnici diplomatskog kora i javnog života.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar