Kišjuhas: Autošovinizam je etiketa koju su nacionalisti izmislili za kritičare velikosrpskog …

Sociolog Aleksej Kišjuhas napisao je da pojam „autošovinizam“ ne postoji u nauci i dodao da su nacionalisti „izmislili“ kao etiketu za kritičare velikosrpskog nacionalizma.

„Postoje pojmovi koji otkrivaju i pojmovi koji skrivaju. Oni koji razbistre, i oni koji zamute društvenu stvarnost. A postoje i pojmovi koji su po sebi mutni, zloćudni i otrovni. Jedan od takvih zlih i naopakih pojmova jeste i – ‘autošovinizam’. Autošovinizam kao pojam i bukvalno ne postoji. Ni u drugim jezicima i njihovim vokabularima, baš kao ni u društvenim naukama“, napisao je Kišjuhas u kolumni za portal Autonomija.

Prema njegovim rečima, „autošovinizam“ je samo još jedna etiketa za kritičare velikosrpskog nacionalizma, kao i za kritičare tragičnih posledica tog nacionalizma, kao savesnog, moralno odgovornog, personalno rizičnog, ali i upornog podsećanja na etnički motivisane zločine pripadnika sopstvenog naroda tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Naveo je da je taj pojam „skovao“ novinar i predavač Zoran Ćirjaković još 2006. godine, a potom se „raširio po umovima“ nacionalističke i konzervativne elite, da bi se „najzad zalepio na Tvitere i ostale internete kao smrad na majmuna“.

„Autošovinizam lažni koncept, pseudonaučni malignitet, ili samo zgodniji, a mnogo kvarniji sinonim za starog, dobrog petokolonaša, neveru, poturicu, antisrbina i izdajnika, sa sve stranim plaćenikom. Pošaljimo zato taj podli i besmisleni pojam dodjavola, tamo gde mu je i mesto“, poručio je Kišjuhas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.