U trendu

Kišjuhas: Društvene mreže jačaju društvenu solidarnost

Sociolog Aleksej Kišjuhas ocenio je da se previše govori o štetnim aspektima društvenih mreža, a da se prečesto zanemaruje činjenica da one doprinose jačanju društvene solidarnosti.

On je sinoć na tribini „Efekti društvenih mreža“ u Kulturnom centru „Lab“ u Novom Sadu ocenio i da internet osnažuje gradjanski aktivizam i ljude odvraća od gledanja televizije.

„Danas se možda čak i isključivo, govori o pogubnom uticaju društvenih mreža. To vam je kao da o automobilima govorite samo iz aspekta saobraćajnih nesreća. Ako se udaljimo od slučajeva onlajn maltretiranja, zavisnosti od interneta i slično, videćemo da većina ljudi društvene mreže koristi banalno, neproblematično ili bar nekriminalno“, naveo je Kišjuhas.

On je dodao da kultura nekog društva uvek kasni za razvojem tehnologije.

Psiholog Iris Žeželj kazala je da su društvene mreže, s jedne strane, prostor u kojem se lako i brzo šire različite teorije zavere, ali i platforme koje olakšavaju i širenje raznih korisnih informacija.

„Kako će se koristiti društvene mreže, to je pitanje za čoveka, jer on odlučuje o načinu korišćenja“, kazala je Iris Žeželj.

Ona je ocenila da je digitalno opismenjavanje gradjana jedini način da se spreči masovno širenje lažnih vesti.

„Nisam sigurna da bi rešenje bilo u tome da se digitalna pismenost uvede kao predmet u formalno obrazovanje, jer su profesori još manje digitalno pismeni od svojih djaka“, kazala je Iris Žeželj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar