Ključna raskrsnica: Rusija će zaustaviti slamanje Srbije samo pod jednim uslovom

Uključivanje Rusije i okretanje Srbije od jednostranog oslanjanja na lažnu arbitražu Brisela jedina je šansa da Beograd zaštiti svoje interese. Isto tako, druga strana je svesna da to predstavlja klin u proces lažnih pregovora, kakvim su se pokazali briselski, čija je svrha slamanje Srbije.
Srbija je tražila savet od ruskog predsednika Vladimira Putina povodom situacije na Kosovu i Metohiji i najnovijih dešavanja u Kosovskoj Mitrovici posle privođenja šefa vladine kancelarije Marka Đurića.

S druge strane, američka novinska agencija AP je prokomentarisala da bi „uključivanje Rusije u sukob Srbije i Kosova moglo da iskomplikuje napore pod pokroviteljstvom EU da se nađe mirno rešenje i izazvalo zastoj za postizanje proglašenog cilja obe zemlje — članstva u EU“.

Koliko je Srbiji u ovoj situaciji dragocena pomoć Rusije? I šta nam govore navodi AP-a?

Cilj slamanje, a ne kompromis

Uključivanje Rusije bi, prema prema mišljenju političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, za nekog bilo poboljšanje, a za nekog pogoršanje.

„Ono što agencija AP kaže uistinu donekle stoji iz ugla Zapada koji želi Srbiju da dovede do kapitulacije, a ne da sa njom postigne kompromis. Ovde se ne radi o pregovorima Beograda i Prištine, već o pritisku EU i Amerike na Srbiju da udovolji hirovima kosovskih Albanaca. Sa zapadnog stanovišta, cilj Briselskog procesa, pokazalo se, nije iznalaženje obostrano prihvatljivih rešenja već slamanje Srbije“, sugeriše Anđelković za Sputnjik.

Krenuli smo od Briselskog sporazuma, koji je u velikoj meri bio prihvatljiv i sam po sebi ne predstavlja problem, podseća Anđelković, da bi se u narednim godinama Srbija nalazila pod strašnim pritiscima i da bi se od nje jednostrano izvlačili ustupci, pa čak i neke dopune Briselskog sporazuma, za Srbiju jako negativne, kao što je donošenje odluke iz marta 2015. o ukidanju civilne zaštite, koja je osnov odbrane Severa.

„Znači, oni koji žele da mrcvare Srbiju, da je ucenjuju i da polako od nje iznuđuju ustupke, u haosu su i kad pomisle da bi Rusija mogla da se uključi u čitav proces jer bi ruska podrška obustavila slamanje Beograda, kako moralno, tako i u pogledu svestrane podrške“, tvrdi Anđelković.

Niko sigurno ne može Srbiju ni da bombarduje, niti da je na drugi način zlostavlja kad ona iza sebe ima Rusiju i kad želi otvoreno da se obrati Rusiji, napominje Anđelković, a druga je situacija kad se stvara iluzija da Beograd može da se osloni na zapadna obećanja da će dobiti makar minimum nacionalnih interesa ako bude kooperativan, a videli smo do čega to vodi.

„Mi smo usled kooperativnosti ukidali neke svoje institucije, obraćajući se se Zapadu da nam da garancije. Dobili smo tako obećanje od NATO-a da će sprečiti svaki pokret albanskih paravojnih formacija na Sever, ali su te formacije sad upale i uhapsile visokog funkcionera Srbije, zlostavljale građane i unosile nespokojstvo“, konstatuje Anđelković.

Kuvanje žabe ili…

Sve u svemu, uključivanje Rusije, okretanje Srbije od jednostranog oslanjanja na lažnu arbitražu Brisela, prema Anđelkovićevom rezonu, jedina je šansa da država zaštiti svoje interese, a isto tako, druga strana je svesna da to predstavlja klin u proces lažnih pregovora, kakvim su se pokazali briselski, čija je svrha slamanje Srbije.

Pitanje je onda koliko stoji teza AP-a, gde kažu da bi uključivanje Rusije izazvalo zastoj u pregovorima, ako mnogo analitičara uviđa da je EU nemoćna da pregovore valjano izvede do kraja?

„Moguće je da EU ima određene mehanizme, a neće da utiče. Moguće je da je čitav proces pregovora tako postavljen da bude neka vrsta zamke za građane Srbije da polako prihvataju kapitulaciju prema pitanju Kosova, da se sve svodi na kuvanje žabe“, ukazuje Anđelković.

Postojao je čitav niz sukcesivnih pritisaka na Srbiju i sukcesivnog izvlačenja ustupaka kako bi se izvorni Briselski sporazum modifikovao i kako bi se na terenu stvari promenile na štetu Srbije, pa zato Anđelković smatra da je AP u pravu kad kaže da bi ovakav proces doživeo zastoj, jer ovo nije proces pregovora, već se pokazalo — proces kapitulacije.

„Uz pomoć Rusije, Srbija bi taj proces mogla da zaustavi i da ga preokrene. U krajnjoj liniji, Briselski sporazum se pokazao u mnogo čemu mrtvim, pa onda i Srbija ima osnova da povuče ustupke. Čak mislim da hitno to mora da uradi kad su u pitanju neke važne poluge moći kao što je obnova civilne zaštite, koja je predstavljala odbranu Srba na Severu jer su se Srbi sami odbranili 2011, a ove 2018. to nisu mogli jer nisu imali mehanizam“, naglašava Anđelković.

Kako će se razvijati situacija i odvijati stvari zavisi od hrabrosti Beograda, ako Beograd bude imao hrabrosti da implementira ono što je odlučio — da povuče Srpsku listu, da formira ZSO i da povuče neke delove koji su se kasnije nadogradili na Briselski sporazum, kao što je ukidanje civilne zaštite, ističe Anđelković i dodaje da će samo u tom slučaju Beograd nešto moći da uradi.

„Jedino ako krene tim putem, može da traži podršku Rusije, jer podrška Rusije ne može da zameni delovanje Beograda. Ona može samo da dâ Beogradu dodatnu snagu i sigurnost da nas niko neće zlostavljati“, zaključuje Anđelković.

(Sputnjik)

10 komentara
 1. Anonimni

  Totalno sam politicki neuk, ali sta bi bilo kada bi mi onaj centar u Nisu „proglasili“ za nas Bondstil i dali pravo Rusima da kazu – ako neko udje na sever Kosova moracemo da reagujemo nasom vojnom silom. Ostacemo bez EU koja nas toliko voli da cemo u nju uci „jednog dana mozda i pre“ i to kao beogradski pasaluk. Pa neka.

  1. Anonimni

   Nama treba da bude jasno da mi Eu ne trebamo ako nebude vazalski odnos ,njih sištari placaju. Takodje ovakva UCENJIVACKA Evropa nije resenje za srbiju.I POTPUNO se slazem Niski centar=po svemu treba da bude Ruska baza!

 2. Anonimni

  Ja i mnogo drugih ne shvatamo sta Vucic hoce sa svojom politikom na KiM. Ako ovako nastavi njemu ni Bog ne moze pomoci. Najgore od svega je sto je on i par njih oko njega umislilo da znaju sta rade ali istina i realno stanje je postalo mnogo losije nego pre pocetka njegovog angazovanja oko KiM nazalost. Nema ono hrabrosti da uradi nesto i popravi na bolje. Cudi me da SNS to jest poslanici i narod ne reaguju na njegove stalne greske sa KiM. Oni su gori nego u vreme komunizma. Zalosno

 3. KUM I

  Povuci sve potpise i dogovore u Briselu.Vratiti se na rezoluciju 1244 i zatraziti pomoc Rusije i Kine u SB -u. I posle toga napraviti novi program ili ti agendu za pregovore .I to je jedini put da Srbija opstane zajedno sa kosovom ,Drugo daleko je Amerika da pomogne Siptarima u bilo cemu ,a NATO je isfrustriran Ruskom SUPERIORNOSCU i nece pisnuti ,jer i Kina ima itekako interesa u Srbiji .Zakupila je luku u Grckoj trebaju joj suvozemni putevi i zeleznica,a pak srednjoj Evropi gas .To je JEDINI SPAS !

 4. goran

  poslusati putina

 5. Anonimni

  Krenuće carevi sa istoka…kaze biblija… Pitanje stoji gde će naše mesto u toj novijoj istoriji biti… Zapad ili istok… Svi pretpostavljamo da je neminovno da rusija dobije carevinu sa putinom na čelu… Sada tinja verski rat i mržnja medju neistomišljenicima… Nazvali su rat 90vedestih BRATOUBILAČKI… GREŠKA…MI SA HRVATIMA NIKAD BRAĆA BILI NISMO…NI PO UVERENJIMA NITI ŽIVOTU… ISLAMSKI SVET KORISTI GENE POTURČENIH SRBA…PROTIV NAS SAMIH… ALBANCI ISLAMISTI HRVATI POD KONTROLOM VATIKANA KATOLICI…

 6. Balkan

  Nema sanse vec je odluceno da cemo priznati Kosovo, a potom sledi NATO pa mozda EU posto pamet ovde vise ne stanuje a u tom smislu nesto rece i Predsednik ili sam ja to pogresno procitao. Mislim na priznavanje a o NATO jos nista nije receno.

  1. Anonimni

   Izvini a ko je to odlucio????U PROSLOSTI Srbiju ni jedan ULTIMATUM nije naterao na kapitulaciju nece ni ovaj.I PRVO REFERENDUM pa posle se dogovaramo mi Srbi medjusobno!

 7. Lazar

  Američka novinska agencija AP je prokomentarisala da bi „uključivanje Rusije u sukob Srbije i Kosova moglo da iskomplikuje napore pod pokroviteljstvom EU da se nađe mirno rešenje i izazvalo zastoj za postizanje proglašenog cilja obe zemlje — članstva u EU“.Pa evo više od 14 godina je Srbija pod pokraviteljstvom EU i u tim pregovorima Srbija je dobila razne napade,ultimatume,atentate,paljevine,kidnapovanje vladinih ljudi Sebije itd,itd.E tu je EU imalo pravo pokroviteljstvo što je u svim tim situacijama stala na stranu Šiptara ili ih nije čak ni osuđivala za ta zlodela.Srbi opametimo se.Bez Rusije koja nas jedina uz pomoć Kine štiti ne možemo se suprostaviti tim alama koji su nas sramno bez odobrenja UN bombardovali i sad umiremo od tih njihovih pokroviteljskih kasetni pune uranijuma bombama.Bez Rusije u pregovore ne ulaziti..ako smo iole pametni.

 8. Anna

  Normalno, kako da ti pomogne drugi, ako najpre sam sebi ne želiš pomoći. Polako i hrabro, iskreno se nadam da ćel ovde biti doboljno pameti da se otrgnemo iz kandži Brisela i da će se situacija menjati u našu korist kako se bude odvijala globalna geopolitička situacija.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike