U trendu

Ko je smenjen, ko izdao srpski narod, ko šokiran, ko bi izbore?

Predstavnici svih 10 kosovskih opština sa srpskom većinom ocenili su danas u Zvečanu da je smena ministra Ljubomira Marića izvedena mimo volje Srba na KiM, a većina poslanika Srpske liste u kosovskoj skupštini u međuvremenu je smenila Slavka Simića iz Pokreta socijalista s mesta šefa poslaničke grupe.

Simić, međutim, demantuje da je smenjen, a predsednik PS na KiM i gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović, koji nije prisustvovao sastanku u Zvečanu, odbacio je tvrdnje ostalih gradonačelnika i predložio da svi podnesu ostavke pa da idu na izbore.

Iza odluke o smeni Simića stalo je šest od 11 poslanika Srpske liste: Jelena Bontić, Jasmina Živković, Saša Milosavljević, Srđan Popović, Adem Hodža i Nenad Rašić, a kako navode u saopštenju za medije, do toga je došlo nakon što je Simić a manjom grupom članova poslaničke grupe Srpska lista tajno dogovorio sa kosovskim premijerom Isom Mustafom smenu ministra Ljubomira Marića.

Simiću prebacuju dodatno što je predložio „osobu poput Mirjane Jevtić“ na ministarsku funkciju.

Poslanici Srpske liste tvrde da su Simić i njegovi sledbenici izgubili moralno pravo da se predstavljaju kao članovi Srpske liste, jer su, radeći protiv interesa Srbije i srpskog naroda, „postali deo albanske liste“.

Nasuprot stavovima poslanika Srpske liste, Simić tvrdi da nije smenjen i kaže da su u utorak iz poslaničkog kluba isključeni Nenad Rašić i Adem Hodža, koji su inače potpisnici smene Simića.

Simić pak u svom saopštenju za medije navodi da je juče održan sastanak poslaničkog kluba Srpske liste te da je dogovoreno da zbog novonastalih okolnosti unutar same liste poslanički klub do daljnjeg zadrži izvornih devet poslanika, podrazumevajući time da Rašić, koj je predsednik Progresivno-demokratske stranke i Adem Hodža, koji je predstavnik goranske zajednice u parlamentu, više nisu poslanici Srpske liste.

Inače, predstavnici su svih deset opština na KiM s većinskim srpskim stanovništvom, danas saopštili da su šokirani izborom Mirjane Jevtić (umesto Marića) i njenom odlukom da prihvati to postavljenje.

„Smatramo da ona nema nikakav legitimitet, te nećemo priznati njeno imenovanje i odbacujemo mogućnost svake saradnje i komunikacije sa njom“, naveli su u saopštenju gladonačelnici deset srpskih opština, ocenivši da su srpski poslanici u kosovskom parlamentu, koji su u dogovoru sa premijerom Isom Mustafom realizovali ovaj „napad na srpske nacionalne interese na KiM“, time izgubili svaki legitimitet.

Istovremeno, gradonačelnici su naveli da prekidaju svaki kontakt i saradnju sa članovima Pokreta socijalista u institucijama na svim nivoima na Kosovu, jer je ta politička organizacija, kako su ocenili, glavni protagonista pokušaja razbijanja srpskog političkog jedinstva na Kosovu.

Oni su ocenili i da je smenjeni ministar Marić obavljao fukciju u najboljem interesu srpskog naroda na KiM, a među postisnicima tog saopštenja su gradonačelnici Zvečana, Severne Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Gračanice, Štrpca, Raniluga, Klokota, Parteša-Pasjana i Novog Brda, izuzimajući gradonačelnika Leposavića, Dragana Jablanovića umesto kojeg je sastanku prisustvovao predsednik skupštine te opštine Zoran Todić.

Jablanović, koji je predsednik Pokreta socijalista na KiM u saopštenju je zatim kritikovao gradonačelnike, prebacujući im da su na tim mestima najviše zahvaljujući Pokretu socijalista i poručivši da su oni (PS)spremni da izađu iz vlasti na svim nivoima na KiM ako su i oni (gradonačelnici devet opština) na to spremni te ih je pozvao da svi podnesu ostavke i da se ide na izbore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar