U trendu

Ko nam uči decu: Zapanjujući broj nestručnih nastavnika u Srbiji

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji trenutno radi 457 nestručnih nastavnika iz matematike, 239 nastavnika iz fizike, 109 nastavnika iz informatike, 133 nastavnika nemačkog jezika i 48 nastavnika engleskog jezika.

Načelnica Odeljenja rada školskih uprava u Srbiji Jasmina Đelić pojašnjava pojam nestručnost i kaže da je reč o nastavnicima koji nemaju potrebno obrazovanje propisano pravilnicima Ministarstva prosvete.

To u praksi znači da u proseku jedan nastavnik matematike radi u tri odeljenja, a da opet svako odeljenje ima po dvadesetak učenika, znači da u ovom momentu oko 27.000 osnovaca i srednjoškolaca ima nestručnog nastavnika matematike.

„To je zastrašujući podatak. Izvor podataka su nam direktori i sekretari škola te ovim brojkama treba dodati bar još deset odsto, jer ima onih koji su prećutali da imaju nekog nastavnika koji je nestručan ali im je važno da radi u školi“, istakla je Đelićeva.

Najlošija situacija je u Zrenjaninu, gde matematiku predaje 85 nestručnih nastavnika, dok fiziku predaje njih 43. Najbolja situacija je u Kragujevcu, gde na teritoriji grada nema nestručnih nastavnika i u Beogradu, gde je u školama zabeleženo 15 nestručnih nastavnika matematike.

Đelićeva je na, skupu o nedostatku nastavnog kadra u Srbiji, naglasila da u regionima gde se nastava obavlja na jeziku nacionalne manjine je čak 50 odsto nestručnih nastavnika.

„U 82 stručne škole prosečno imamo po četiri nestručno zastupljena predmeta. To u sistemu razvoja dualnog obrazovanja nije dobro. U 32 muzičke škole prosečno imamo po tri nestručna nastavnika“, pojasnila je Đelićeva i dodala da je jedan od razloga i to što nastavnici matematike, informatike i fizike ne žele da rade u školama jer mogu da rade za veću platu u privredi.

„Mi očekujemo da se Zakonom o platama u javnim službama situacija poboljša“, istakla je Đelićeva i dodala fakulteti koji školuju nastavni kadar treba da akredituju postojeće i razvijaju nove master programa za predmetne nastavnike.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da se odomaćilo „kao sasvim normalno da matematiku i fiziku predaju ljudi koji završe menadžment“.

„Informatika je u usponu i mi tu imamo problem u najavi. Uveli smo informatiku kao obavezan predmet u peti razred osnovne škole, od naredne školske godine to će biti peti i šesti razred. Uveli smo informatička odeljenja u gimnazijama… Naše ambicije ne prate nastavni kadrovi“, rekao je Šarčević.

On je rekao da u školama u Srbiji postoje ozbiljni problemi za četiri predmeta što se tiče nastavnog kadra, a to su matematika, fizika, informatika i strani jezik, pre svega nemački koji je u ekspanziji.

„Moramo da pokrenemo to pitanje i tražimo rešenja koja mogu biti brza i sa kojima možemo odmah da krenemo od jeseni, ali i srednjeročna i dugoročna“, rekao je Šarčević i dodao da je nepovoljno, i to što su plate u prosveti male, a nastavnici informatike, fizike, matematike mogu da rade u privredi za mnogo veće plate.

Skupu o nedostatku nastavnog kadra u školama u Srbiji prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, predstavnici fakulteta koji obrazuju nastavni kadar, kao i predstavnici lokalnih samouprava.

(Tanjug)

1 komentar
  1. socijalni radnik

    Ovo je zabrinjavajuć podatak. Ne samo da su nestručni po kriterijumu obrazovanja, već nisu ni dobri pedagozi, naročito kada su u pitanju nastavnici u osnovnim školama. Učitelji i učiteljice za decu do četvrtog razreda se ponašaju kao da su dobili svu vlast nad decom, iživljavaju se i rade im šta hoće, zato što „im se može“ i nikome ne odgovaraju. Deca treba da imaju poverenja da se požale svojim učiteljima ako ih neko maltretira u školi ili u kući, a ne da ih doživljavaju kao neprijatelje. Posao nastavnika nije samo da traži rupe u znanju i deli kečeve, već i da primeti kada dete pati i da to projavi nadležnima. Dokle god se to ne dešava, haraće vršnačko nasilje i nasilje u porodici. A o obrazovanju nastavnika da i ne govorim. Lično poznajem nastavnicu matematike u osnovnoj školi koja ne zna šta je fasada, ali ima obraza da detetu da jedinicu zato što je ponelo album sa sličicama u školu!!! A da ne ulazim u priču da bih svima koji se bave obazovanjem dece zabranila da gledaju rijaliti programe, jer to direktno govori o sistemu vrednosti takvih bezmozgaša!!!!!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike