U trendu

Koalicija: Ne predlagati članove spornih udruženja u komisije

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je danas lokalne samouprave i druge organe vlasti koji raspisuju konkurse za sufinansiranje javnog interesa u sferi javnog informisanja, da za članove stručnih komisija za ocenjivanje projekata biraju predstavnike reprezentativnih novinarskih i medijskih organizacija, a ne članove „višestruko spornih udruženja“.

Koalicija je u saopštenju kao primer takvog udruženja navela Asocijaciju elektronskih medija Vojvodine (AEMV).

„Prethodni rad ove organizacije potpuno je nepoznat ne samo široj, nego i stručnoj javnosti, a jedina aktivnost koju ona preduzima jeste to da je agilni predlagač članova stručnih komisija na lokalnom nivou. Po pravilu, komisije u koje su izabrani predstavnici AEMV-a donose sporne odluke, čime suštinski podrivaju, odnosno obesmišljavaju proces sufinansiranja javnog interesa u medijskoj sferi“, ocenjeno je u saopštenju.

Dodaje se da AEMV nije udruženje, već „produžena ruka jednog jedinog izdavača medija“, koji fingira postojanje udruženja i tako pokušava da izigra sistem projektnog sufinansiranja.

Koalicija je navela da je AEMV dugo funkcionisao kao preduzeće, a da se potom preregistrovao u udruženje, da bi formalno stekao pravo da predlaže članove stručnih komisija.

Navodi se da je ta preregistracija sada predmet sudskog spora, jer je AEMV imao četiri izdavača medija kao svoje vlasnike, potom je ostao bez dva koji su obrisani iz registra, a od preostala dva, jedan je odbio da učestvuje u preregistraciji u udruženje, i od suda traži poništavanje akta o preregistraciji.

„Imajući ovo u vidu, medijska i novinarska udruženja pozivaju lokalne samouprave i druge organe vlasti da u svakom pojedinačnom slučaju pažljivo provere ko stoji iza predloga članova stručnih komisija koje dobijaju, i da spreče svaku zloupotrebu projektnog sufinansiranja“, upozorava Koalicija novinarskih i medijskih udruženja u saopštenju.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar