U trendu

Koalicija za REKOM: Proveriti informaciju o masovnoj grobnici u selu Medevce kod Medvedje

Koalicija za REKOM pozvala je danas nadležne organe Srbije da utvrde tačnost informacije o postojanju masovne grobnice u selu Medevce, na 30 metara od puta Leskovac – Priština.

Mesto za koje postoji sumnja da je masovna grobnica je na kilometar i po od administrativnog prelaza Mutivode, u kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosovu i na oko 300 metara udaljenosti od jedinica Kfora.

„Prema primljenim informacijama, sa porukom da je reč ‘o doprinosu rešavanju sudbine nestalih’, na toj lokaciji, u toku izgradnje objekta za potrebe policije, u septembru 2001. godine, vojnim rovokopačem su iskopana i polomljena četiri tela koja su bila zakopana na neobeleženom mestu pored puta Leskovac – Priština“, navodi se u saopštenju povodom Medjunarodnog dana nestalih.

U saopštenju se navodi da je na jednoj polomljenoj nozi ostala bela patika marke „najk“, da su nadjene dečje crvene čizmice, farmerke, gumene rukavice i komad meke tkanine.

„Policija koja je bila smeštena u kontejnerima u pravcu jedne stare kuće u blizini puta je prekinula dalje iskopavanje. Jedan policajac je rovokopačem zatrpao delove tela i nadjene stvari i poravnao zemlju. U roku od 40 minuta, crnim ‘mercedesom’, na lokaciju masovne grobnice stigao je general Vladimir Lazarević i sa njim Stojan Konjikovac, načelnik Štaba 549. motorizovane brigade, a za njima dva džipa sa vojnicima u crnim uniformama i ‘martinkama'“, navodi se u saopštenju za javnost.

Koalicija za REKOM je navela da general Lazarević, koji je pred Haškim tribunalom osudjen za zločine protiv čovečnosti, zatim penzionisani general Konjikovac, kao i bivši načelnik bezbednosti 549 motorizovane brigade Miljan Veličković raspolažu podacima o mestu na Kosovu, odakle su tela prebačena u Srbiju, i šta se dalje dogadjalo sa telima, da li su premeštena na drugo mesto ili uništena.

Koalicija za REKOM je pozvala pojedince koji raspolažu podacima i informacijama o masovnim grobnicama i uništavanju posmrtnih ostataka ratnih žrtava, da se jave i pomognu da se razjasni sudbina još 10.281 osobe, nestale u ratovima devedesetih na području nekadašnje SFRJ.

Koalicija za REKOM je regionalna koalicija nevladinih organizacija koja od zemalja naslednica nekadašnje Jugoslavije zahteva da oforme Regionalnu komisiju za utvrdjivanje činjenica o žrtvama ratnih zločina.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike