U trendu

Kodeks ponašanja službenika do sada usvojilo oko 40 odsto lokalnih samouprava u Srbiji

Kodeks ponašanja službenika i nameštenika do sada je usvojilo oko 40 odsto lokalnih samouprava u Srbiji, izjavila je danas predstavnica Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Maja Stojanović Kerić.

„Model Kodeksa, koji se bavi službenicima na lokalnom nivou, napravila je SKGO kao vid pomoći lokalnim samoupravama da se snadju u ovoj oblasti“, rekla je Stojanović Kerić agenciji Beta.

Ona je rekla da su lokalne samouprave imale godinu dana od početka primene Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave donesu Kodeks ponašanja službenika i nameštenika, da je rok bio do 1. decembra 2017, ali pošto zakon nije predvideo sankcije za probijanje propisanog roka, Kodeks je usvojilo oko 40 odsto lokalnih samouprava u Srbiji.

„Istraživanje SKGO, na uzorku od 70 lokalnih samouprava, pokazalo je da je 60 odsto njih usvojilo Kodeks i da može da dokaže da ga primenjuje, 26 odsto se izjasnilo da je usvojilo Kodeks, ali da ne može da dokaže da ga primenjuje, dok je 14 odsto reklo da nema Kodeks“, kazala je Stojanović Kerić.

Ona je podsetila da je istrživanje „Upravljanja ljudskim resursima u jedinicama lokalne samouprave“ SKGO sproveo ove godine u saradnji sa Savetom Evrope (SE) i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, uz finansiranje EU i SE.

Kako je istakla, istraživanje je pokazalo da proces usvajanja Kodeksa traje i da treba raditi na njegovom promovisanju i na jačanju i podizanju svesti službenika o tome kakvo ponašanje i postupanje se od njih očekuje.

„Svrha donošenja Kodeksa na lokalnom nivou je da pre svega utvrdi lični i profesionalni integritet postupanja i ponašanja koje svi službenici treba da poštuju. Kodeks ponašanja u sebi sadrži profesionalne i etičke standarde za obavljanje službenih poslova i ostvarivanja komunikacije kako sa svojim kolegama, tako i sa strankama, a to sve u cilju unapredjenja kvaliteta i dostupnosti usluga, kao i izgradnje poverenja u integritet, nepristrasnost rada organa, službi i organizacija koje su osnovane od strane opštine, odnosno grada“, kazala je Stojanović Kerić.

Dodala je da Kodeks treba da doprinese izgradnji poverenja gradjana u lokalnu vlast, kao i da pomogne u unapredjenju efikasnosti i objektivnosti postupanja samih službenika.

Prema njenim rečime, primena Kodeksa može da doprinese boljem učinku lokalne samouprave, kao i stvaranju njenog boljeg imidža.

„Kada se službenici, kako nalaže Kodeks, ponašaju zakonito, nepristrasno, profesionalno, odgovorno i objektivno, gradjani su zadovoljni, a to znači i da su usluge koje pružaju kvalitetne“, ukazala je Stojanović Kerić.

Kako je precizirala, lokalna samouprava je odgovorna za obaveštavanje stranaka o postojanju Kodeksa i njegovoj sadržini.

„Kada se Kodeks jednom usvoji on se objavljuje na internet stranici opštine ili grada, na oglasnoj tabli, a takodje rukovodioci organa službi organizacije su dužni da ga učine dostupnim gradjanima na odgovarajućim mestima u lokalnoj upravi kao što su mesne kancelarije, šalterske službe i slično“, rekla je ona.

Stojanović Kerić je navela da SKGO, kroz brojne projekte i aktivnosti koje realizuje samostalno i u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i medjunarodnim partnerima, kontinuirano radi na podizanju svesti službenika o tome kakvo ponašanje stranke od njih mogu da očekuju i zahtevaju kada ostvaruju svoja prava i interese u lokalnoj zajednici i na taj način posredno utiče i na svest gradjana koje ponašanje mogu da očekuju i koje postupanje da zahtevaju od samih službenika.

Pored prezentacija, radionica, okruglih stolova, SKGO organizuje i obuke za sve službenike o promociji Kodeksa i zanačaju njegove primene, jer smatraju da gradjani moraju biti zadovoljni ukoliko službenici znaju kako da se ponašaju prema njima prilikom ostvarivanja njihovih prava i obaveza.

„Nema savremenog službeničkog sistema bez profesionalne uprave, što podrazumeva da službenici i nameštenici koji su zaposleni u organizacijama, organima i službama osnovanim od strane opštine i grada moraju u potpunosti da implementiraju profesionalne i etičke standarde u svoj rad. Njihovim prihvatanjem garantuje se uspeh i poverenje gradjana u lokalnu samoupravu koja se onda uspešno transformiše prema evropskim standardima“, zaključila je Maja Stojanović Kerić iz SKGO.

Donošenje Kodeksa deo je reforme javne uprave, koja se u Srbiji sprovodi uz podršku EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar