U trendu

Komandant beogradskih vatrogasaca demantuje PSS: Oprema na nivou EU

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Mile Jovičić odbacio je danas  tvrdnje Policijskog sindikata Srbije (PSS) da vatrogasci idu na intervencije bez adekvatne opreme.

Takve tvrdjnje su „potpuno netačne i neutemeljene i predstavljaju samo još jednu zloupotrebu tragične smrti našeg kolege Milana Rmuša“, naveo je on, a saopštilo Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Jovičić smatra i da je PSS izneo „paušalne ocene, bez ikakvih dokaza“ uz ocenu da „imaju za cilj samo urušavanje ugleda vatrogasaca u Srbiji“.

On je rekao i da je oprema vatrogasaca u skladu sa standardima opreme koja se koristi i u zemljama Evropske unije

„Osim ispitivanja nove uniforme (prošle godine) radjeno je i ispitivanje korišćene interventne uniforme kakvu koriste i pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd“, rekao je Jovičić.

Precizirao je da su rezultati ispitivanja pokazali da su obe uniforme, koje su, kako je rekao koristile kolege prilikom nedavnog gašenja požara na Adi Huji, pozitivno prošle test ispitivanja.

„Interventna uniforma predvidjena je da se koristi na temperaturama do 250 stepeni i to u odredjenom vrmenskom intervalu, dok eksplozija od koje je stradao Rmuš razvija temperaturu od preko 1000 stepeni“, rekao je Jovičić.PSS je nedavno zatražio ostavku načelnika Sektora MUP-a za vanredne situacije Predraga Marića pošto je Rmuš, koji je 19. jula zadobio teške povrede prilikom gašenja požara na Adi Huji, preminuo 31. jula na Vojnomedicinskoj akademiji.

Sindikat je tada ocenio u saopštenju da Marić snosi najveću odgovornost jer kako se navodi „ništa nije učinio da vatrogasci dobiju adekvatnu opremu i jer je na čelu sistema koji treba da predupredi da se ovakve nesreće ne dešavaju“.

Rmuš je preminuo 31. jula na Vojnomedicinskoj akademijiod povreda koje je 19. jula zadobio prilikom gašenja požara u fabrici na Adi Huji. Bio je pripadnik Vatrogasno-spasilačke brigade Beogradje a dobio je više nagrada i odlikovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar