najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Komesarijat za izbeglice za pojačanu zaštitu granica Srbije

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije preporučuje nadležnima da pojačaju zaštitu granice s Makedonijom i Bugarskom da bi se sprečio dolazak migranata koji potom ne mogu da napuste Srbiju preko severnih granica, rečeno je danas Agenciji Beta u Komesarijatu.

Radnoj grupi za praćenje migracionih tokova se preporučuje i da obezbedi da u Srbiju mogu da udju samo oni koji „iskreno žele“ da zatraže azil, a da se ostalima savetuje da nadju neki drugi put, objašnjavaju u Komesarijatu.

„Na granici s Madjarskom trenutno imamo na jednom graničnom prelazu 400 ljudi, na drugom 200, a u centru za migrante skoro 400 osoba i imamo situaciju da su nam sve severne granice ogradjene žicom“, rekao je pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Ivan Gerginov.

On je naveo da je „zapadnobalkanska migrantska ruta zatvorena (od marta ove godine), ali se svakoga dana u Srbiju uvodi od 100 do 200, pa i 250 lica“.

„Komesarijat se prilagodjava situaciji i preporučuje Radnoj grupi za praćenje migracionog toka meru pojačane zaštite državne granice na ulazu, ali ne na način da niko ne može da udje u Srbiju, nego da u Srbiju mogu da udju samo oni koji imaju iskrenu želju da potraže azilarnu zaštitu“, rekao je Gerginov.

Po njegovim rečima, to je neophodno kako u Srbiju ne bi došao veliki broj migranata koji potom neće imati gde da odu.

„Svima ostalima biće posavetovano da nadje nekli drugi put jer, kao država, ne smemo sebi da dozvolimo da se prenatrpamo migrantima koji nemaju gde da odu“, rekao je Gerginov.

Migranti iz bliskoistočnih zemalja, kojima su krajnji cilj države Evropske unije u Srbiju ulaze preko makedonske i bugarske granice ali, od početka jula, od kada je Madjarska pojačala kontrolu, tamo teško mogu da udju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike