U trendu

Komisija za istraživanje ubistava novinara: Sporno puštanje iz pritvora opuženih za ubistvo …

Komisija za istraživanje ubistava novinara ocenila je danas kao spornu odluku sudskog veća da pusti iz pritvora optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije i izrazila, kako se navodi, duboku zabrinutost zbog nje.

„I laicima je jasno da je odluka da se dvojica optuženih puste u kućni pritvor sa nanogicom višestruko sporna i sa stanovišta zakonitosti i sa stanovišta zdravorazumske logike“, saopšteno je danas iz Komisija za istraživanje ubistava novinara na čijem je čelu Veran Matić.

Navodi se i da je neshvatljivo da sudije Snežana Jovanović, predsedavajući Veća u slučaju Ćuruvija, i članovi  Vladimir Mesarović i Dragan Milošević, donesu odluku da dvojicu optuženih za teško ubistvo puste iz zatvorskog u kućni pritvor, tim pre što se Miroslav Kurak, optužen da je bio neposredni izvršilac ubistva, i dalje nalazi u bekstvu i nedostupan je pravosudnim organima Republike Srbije.

„Veće je, na taj način, omogućilo optuženima da dalju odbranu dogovaraju u odnosu na dokaze koji još uvek nisu izvedeni“, samatra Komisija, ističući da poštuje nezavisnost sudstva.

Dodaje se da je Komisija posebno zabrinuta zbog činjenice da još nisu saslušani svi važni svedoci.

„Sama činjenica da se optuženi za najteže krivično delo nalaze van pritvora, stavlja svedoke pod dodatni pritisak. To naročito važi za svedoke koji su već bili pozvani na suđenje, da bi im Veće bez valjanih proceduralnih razloga odložilo svedočenje“, smatra Komisija za istraživanje ubistava novinara.

Podseća se i da je Komisija u više navrata od početka suđenja protestovala zbog sporosti postupka u slučaju Ćuruvija.

„Vrhunac je cinizma da sudsko veće koje je najodgovornije za odugovlačenje postupka, sada opravdava puštanje optuženih iz pritvora sopstvenom neefikasnošću“, smatra komisija

Istovremeno, komisija je „ogorčena“ objašnjenjem Snežane Jovanović da javnost neće biti preterano uznemirena odlukom o puštanju optuženih iz zatvorskog pritvora zbog toga što je prošlo više od 18 godina od ubistva Slavka Ćuruvije.

„Komisija apeluje na kolege novinare i javnost u Srbiji da odbace taj cinični pristup i jasno iskažu uverenje da je 18 godina nekažnjivosti zločina nad novinarom razlog za veću, a ne manju uznemirenost“, zaključeno je u saopštenju.

Sudskog veće juče je odlučilo da pusti iz pritvora Ratka Romića i Milana Radonjića, optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije, i da im odredi kućni pritvor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.