Komitet UN protiv torture: Srbija mora da poštuje svoje obaveze u slučaju Dževdeta Ajaza

Predsednik Komiteta UN protiv torture Jens Modvig izjavio je danas da Srbija mora da poštuje svoje obaveze prema tom Komitetu kada je reč o slučaju turskog državljanina, Kurda Dževdeta Ajaza, koji je u procesu izručenja Turskoj.

„Srbija je očigledno u procesu ekstradicije gospodina Ajaza Turskoj uprkos privremenoj meri Komiteta protiv torture. Srbija bi trebalo da bude svesna svojih obaveza prema Komitetu UN protiv torture“, napisao je Modvig na Tviteru.

Predsednik Komiteta UN protiv torture na taj način je odgovorio na molbu pravnika Danila Ćurčića, koji je od Modviga na Tviteru zatražio pojašnjenje povodom tog slučaja.

Ajazova advokatica Ana Trkulja izjavila je ranije danas da se njen klijent, koji je u Turskoj osudjen na 15 godina zatvora za rušenje ustavnog poretka, po informacijama kojima raspolaže i dalje nalazi u Prihvatilištu za strance u Padinskoj Skeli i da nije dobio odluku o ekstradiciji.

Ona je agenciji Beta rekla da ni danas nije zvanično obaveštena da je Ministarstvo pravde Srbije donelo odluku o ekstradiciji Ajaza i da sve informacije koje o tome ima dolaze iz medija.

U Ministarstvu pravde Srbije agenciji Beta prethodno je rečeno da je ministar pravde doneo pozitivnu odluku o ekstradicji turskog državljanina.

„Ministar pravde je na osnovu pravosnažnog rešenja suda da su ispunjeni svi uslovi za izručenje, kao i na osnovu odbijenog zahteva za azil (drugostepeno rešenje Komisije za azil pri MUP-u) doneo pozitivnu odluku o ekstradiciji“, naveli su u tom ministarstvu.

U Ministarstvu je rečeno da je u potpunosti uvažena preporuka Visokog komeserijata za izbeglice UNHCR, čiji je dopis stigao krajem novembra i u kojem se navodi da „Srbija treba da se suzdrži od izručenja turskog državljanina A.C. dok se ne reši pitanje azila“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike