U trendu

Komunalna policija NE SME da snima građane!

Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka, upozorio je danas Komunalnu policiju Beograda da bez zakonske osnove i jasne svrhe ne sme da snima građane.

Sugađani su gotovo svaki incident koji se dogodio prilikom uklanjanja nelegalnih prodavaca mogli videti zabeležen i kamerom Komunalne polcije i to na zvaničnoj stranici ove službe na Fejsbuku. Ovi slučajevi su upravo zabeleženi, jer je 216 kamera sastavni deo uniforme. Ipak , prema tvrdnjama Šabića, prilikom njihovog korišćenja, načinjne su nepravilnosti.

Naime, ne postoji zakonski osnov da se snimaju događaji u toku obavljanja dužnosti komunalnih policajaca.

Komunalna policija je kao pravnu osnovu za korišćenje tih kamera koristila Odluku o boji, načinu označavanja vozila, plovila i opreme Komunalne policije i Instrukciju o korišćenju službenih kamera. No prema povereniku to nikako ne može biti pravni osnov za snimanje, jer se taj osnov može utvrditi samo zakonom. Takođe on dodaje da  činjenica što kamere praktično nisu korišćene zbog loših tehničkih karakteristika, a ne zbog ustavnih i zakonskih prava građana, nije validan izogovor.

-Isto tako, ni pravno ni faktički ne može biti validan odgovor da Komunalna policija kamere koje ne upotrebljava ili koje su neupotrebljive nosi ‘zbog zaštite integriteta komunalnih policajaca“ budući da se građani „drugačije odnose prema njima kad znaju da su snimani“ – dodao je poverenik.

Stoga je on tražio da u roku od 15 dana bude obavešten o merama i aktivnostima koje će Komunalna policija preduzeti radi njihovog otklanjanja, a o uočenim nepravilnostima obavestio je i u pismu gradonačelnika Beograda.

U tom pismu gradonačelniku Šabić je naglasio potrebu da svi organi gradske vlasti obraćate više pažnje na privatnost građana, te da je neophodno da se značajno unaprede odnosi prema obradi ličnih podataka.  Uz to kao veoma bitno smatra da podatke treba uvek obrađivati u skladu sa ustavnim i zakonskim garancijama prava na zaštitu podataka o ličnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.