U trendu

Konferencija u Beogradu: Nemačka nema hegemonističke pretenzije prema EU

Nemačka je najveća evropska i važna svetska sila, ali nema hegemonističke pretenzije u Evropskoj uniji, ocenili su danas u Beogradu učesnici konferencije „Ugrožena budućnost Evrope?“.

„EU će preživeti bez Velike Britanija, ali izlazak Nemačke iz EU je apsolutno nemoguć“, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković.

Prema njegovim rečima, Nemačka predvodi Evropu, ali ima interese i ambicije koje prevazilaze granice Evrope.

„Nemačka teži da bude svetska sila, iako se nemačke kolege neće složiti sa mnom“, rekao je Viskovilć, dodajući da, kada se uzmu u obzir ekonomsko, političko i vojno angažovanje Nemačke širom sveta, Nemačka jeste „svetski igrač“ i ne čudi što želi da postane stalna članica Saveta bezbednosti UN“.

„Nemačka zaista jeste najveća evropska zemlja, u mnogim akspektima mnogo važnija od Francuske i Velike Britanije koje jesu stalne članice SB UN“, ocenio je Visković.

Dodao je da je EU je pomogla Nemačkoj da prevazidje teret iz prošlosti i lošu reputaciju i zbog toga se nikada od nemačkih političara neće čuti da Nemačka ima hegemonističke pretenzije, nego da će oni uvek reći da Berlin pokušava da nadje konsenzus unutar EU i da ne donosi sam odluke.

„Kada razgovaram s nemačkim političarima lice u lice, oni govore kako je Nemačka srce EU, da je nemačka savezna vlada mozak EU, a posle osnivanja spoljnopolitičke službe Unije da je Nemačka postala oči i uši EU. Ali nikada nećete čuti da Nemačka predstavlja usta EU“, rekao je Visković.

Govoreći o odnosu Nemačke prema Srbiji, Visković je rekao da je primetio tri vrste mišljenja. Većina razmišlja o velikim evropskim i globalnim krizama i nije toliko zainteresovana za male zemlje s Balkana, druga grupa, realna, pokušava da shvati situaciju i da preduzmu neke inicijative za koje misle da su korisni za region i održavnje stabilnosti, a treći su kritički nastrojeni prema Srbiji, a neki do njih imaju čak i lične razloge za to.

Bivši ministar za Evropu i medjunarodne poslove nemačke pokrajine Baden-Virtenberg Peter Fridrih izjavio je da je Nemačka centralna sila u Evropi po geografskoj poziciji, broju stanovnika, privredi, ali da nema nikakve hegemonističke tendencije i nastoji da doprinese uspostavljanju ravnoteže medju članicama EU.

Fridrih je rekao da je, medjutim, Berlin u odredjenim trenucima, kao na primer u migrantskoj krizi, donosio odluke bez koordinacije i konsultacije s partnerima u EU.

Zbog toga je nekad zajednička politika Unije donošena posle odluka Nemačke, iako bi trebalo da bude obrnuto, rekao je Fridrih i dodao da to dovodi do nepoverenja i dovodi u pitanje legitimitet postojanja institucija EU.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova BiH za bilateralne odnose Amer Kapetanović ocenio je da se preteruje u očekivanjima da Nemačka preuzme vodeću ulogu, jer ni ona to ne želi.

„Kriza identiteta u EU je toliko velika da možda iz tog razloga čitava Evropa i ostatak sveta gleda u Nemačku da je spase“, kazao je on.

Kapetanović je izjavio da ako Britanci odluče da napuste EU, i ako to, kako neki predvidjaju, zatim učine i neke skandinavske zemlje, nemačka spoljna politika će biti suočena s velikim izazovom jer će izgubiti multilateralnu platformu za delovanje.

Nemačka mora da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da „raščiste infrastrukturni haos“ i da obezbedi ekonomske rezultate, rekao je Kapetanović i dodao da jedan industrijski segment u Nemačkoj želi da bude povezan s industrijskom bazom na Zapadnom Balkanu.

Na konferenciji „Ugrožena budućnost Evrope?“, koju su organizovali Centar za spoljnu politiku i Fondacija Fridrih Ebert, prisustvovali su brojni domaći i strani stručnjaci, kao i ambasadori Nemačke i Francuske u Srbiji Aksel Ditman i Kristin Moro. Glavne teme bile su izazovi s kojima se EU suočava, uloga Nemačke u EU i perspektive Zapadnog Balkana u Evropi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar