U trendu

Konsultacije o rezoluciji koju je predložila Rusija

U Savetu bezbednosti UN danas počinju konsultacije  stalnih članica oko nacrta rezolucije o Bosni i Hercegovini koji je Rusija dostavila kao kontrapredlog britanskom dokumentu o Srebrenici, pišu današnje  „Večernje novosti“.

Kako navodi beogradski dnevnik, Beograd će istovremeo na adrese predstavnika 15 članica SB poslati novo pismo, u kojem će ukazati da je britanska inicijativa neprihvatljiva za Srbiju i da nije u interesu ni nje, ni celog regiona, jer ne doprinosi pomirenju, već stvaranju novih tenzija.

„Novosti“ pišu da još nije dogovoreno da li će 7. jula, za kada je zakazana sednica SB UN, na dnevnom redu biti britanski dokument.

Prema informacijama tog dnevnog lista, London je s negodovanjem reagovao na potez Moskve, koja je praktično uložila kontrarezoluciju britanskoj. 

Britanija nema nameru da povuče svoj tekst. Pre podnošenja ruske rezolucije, Britanija je računala na podršku još sedam od 15 članica SB – Francuske, SAD, Čada, Jordana, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda – što bi bilo dovoljno da njihov predlog prođe kroz „iglene uši“. Međutim, posle poteza Moskve, taj odnos snaga mogao bi da se promeni, pišu Novosti.

Kremlj u svom predlogu traži da SB još jednom potvrdi podršku Dejtonskom sporazumu i da se najoštrije osude svi zločini počinjeni tokom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Moskva smatra da je zadatak SB da postigne dogovor o tekstu koji bi doneo istinsku korist celom regionu i pozvao na pomirenje među narodima i saradnju država na Zapadnom Balkanu. Prema ruskoj vladi, ovakav dokument mnogo više odgovara raspravi o stanju u BiH koja će se 7. jula voditi u SB, od rezolucije koja bi se bavila bilo kojim pojedinačnim zločinom, pa i srebreničkim.

„Novosti“ pišu da među velikim silama zasada postoji samo dogovor da se 7. jula minutom ćutanja oda pošta svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Kako je navedeno, teoretski, SB može da raspravlja o obe rezolucije, što nije ustaljena diplomatska praksa, ili da na stolu ostane samo britanska, jer je ona prva podneta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.