U trendu

Kosovo: Četiri imama optužena za terorizam, podsticanje mržnje

Kosovski specijalni tužilac podigao je danas optužnicu protiv pet kosovskih Albanaca za zločine koji obuhvataju teroristička dela i raspirivanje mržnje, a među njima su četiri imama.

Kancelarija javnog tužilaštva u Prištini saopštila je da je specijalni tužilac optužio dva muslimanska lidera da su počinili teroristička dela, a druga dva za podsticanje nacionalne, rasne, verske i etničke mržnje, javlja AP.

Optuženi su B.R, bivši imam u džamiji u blizini Termokosa u Prištini, I.B, imam u Prizrenu, E.G, imam iz Peći, M.M, imam iz Prizrena i, kao peta, osoba sa inicijalima F.R, navedeno je na sajtu Kancelarije.

Prema optužnici, optuženi B.R. i I.B. počinili su zločin podsticanja na vršenje terorističkih dela, dok su E.G. i M.M. optuženi da su izvršili krivično delo izazivanja mržnje, razdora ili netrpeljivosti, nacionalne, rasne, verske ili etničke prirode.

Peti optuženi se tereti za pozivanje na pružanje otpora pravnim institucijama.

U saopštenju se ne navode detalji aktivnosti koje su dovele do podizanja optužnice, ali se kaže da će najteže optužbe biti kažnjive robijom u trajanju do osam godina.

Kosovske vlasti tvrde da se nijedan kosovski građanin nije pridružio ekstremističkim grupama u Siriji i Iraku ove godine, mada se za oko 70 njih smatra da su tamo aktivni, napominje američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.