U trendu

Kosovo ne može biti članica UNESCO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Munu povodom namere Kosova da postane članica Uneska (UNESCO), javila je Radio-televizija Srbije.

U pismu, u koje je RTS imala uvid, naglašava se da Srbija nije promenila svoju poziciju u odnosu na status pokrajine, iako se suočava sa zahtevima i nastojanjima Prištine da se uključi u rad međunarodnih organizacija.

„To je za Srbiju neprihvatljivo“, istakao je Dačić u pismu i kao poslednji takav primer naveo nastojanja Kosova da postane članica Unesko.

„Kosovo kao teritorija shodno važećoj i obavezujućoj rezoluciji SB UI 1244 (1999), pod upravom Ujedinjenih nacija, u kom kontekstu se ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, ne može se samim tim kvalifikovati ni za prijem u Unesko“, naveo je Dačić.

Dodao je da bi u tom smislu svako drugačije postavljanje prema razmatranju pitanja članstva Kosova u Unesku predstavljalo ignorisanje, odnosno povredu pravnih pravila nastalih pod okriljem UN radi očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti.

Dačić je naglasio da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu koji se, uz posredovanje Evropske unije, vodi između Beograda i Prištine i da bi razmatranje zahteva za prijem Kosova u Unesko predstavljalo ne samo kršenje rezolucije Saveta bezbednosti, već bi imalo i izrazito negativan uticaj na dijalog koji je u delikatnoj fazi.

„Ono bi faktički onemogućilo da se i po pitanju srpske kulturne baštine postigne obostrano prihvatljivo rešenje. Suvišno je i pomenuti da je reč o jednom od, za našu stranu, najosetljivijih popuštanja, s obzirom na to da se radi o našem kulturnom i religijskom nasleđu izuzetne duhovne i civilizacijske vrednosti koje datira još iz 11. veka“, objasnio je Dačić.

Podsetio je da je jedan od uslova za prijem u bilo koju međunarodnu organizaciju sposobnost i volja da se ispunjavaju obaveze koje proizilaze iz članstva, a da je za Unesko od primarne važnosti očuvanje kulturne baštine na određenoj teritoriji.

„Na Kosovu i Metohiji se u dugom vremenskom periodu kontinuirano i sistematski uništava srpska kulturna baština“, napisao je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.