Kosovo nema kapacitete za istinsku pravdu

Kosovski profesor krivičnog prava Ismet Saljihu ocenio je da je greška to što Skupština Kosova nije osnovala sud za ratne zločine OVK i dodao da je predlog opozicije nemoguće ostvariti jer Kosovo još nema kapacitete da procesuira i sprovede istinsku pravdu.

“Bilo bi dobro da naši sudovi i naše sudije sude za takve optužbe. Ali, to je u ovom trenutku samo želja, jer mi znamo, ali i međunarodna zajednica zna još bolje, da Kosovo još nema kapaciteta da procesuira i sprovede istinsku pravdu. Sudije, tužioci i pravosudni sistem nije dostigao taj nivo profesionalizma, autonomije i smelosti da sude takvim navodnim zločinima”, kazao je Saljihu za radio Slobodna Evropa.

On smatra da je jedino rešenje da se razgovara i da se to pitanje vrati u Skupštinu kako bi se postigao konsenzus. Prema njegovoj oceni, najgore rešenje je da sud osnuju Ujedinjene nacije.Neizglasavanje ustavnih amandmana za Fisnika Korenicu, analitičara Grupe za pravne i političke studije, na štetu interesa je Kosova jer on smatra da će se to posebno odraziti na odnose sa Vašingtonom i Briselom.

“Glas protiv suda je glas protiv prijateljskih odnosa Kosova sa EU i sa SAD. Glas za Specijalni sud, zapravo, nije glas za osnivanje ili ne ovog suda, već je glas koji bi dokazao da je Kosovo nezavisna država koja sa partnerima, razvijenim, demokratskim državama ulazi u jedan proces od kojeg će dosta dobiti, jer će se sudom očistiti isprljana slika zemlje nakon izveštaja Saveta Evrope”, kazao je on.

Skupština Kosova na sednici u petak nije uspela da obezbedi dovoljan broj glasova da se usvoji amandman 24 koji bi predstavljao ustavni osnov za donošenje Zakona o specijalnom sudu. 

Nakon odluke Skupštine Kosova reagovali su i predstavnici međunarodne zajednice koji su kazali da je takva odluka razočaravajuća za prijateljske zemlje Kosova.

(Beta)

Ostavite komentar