najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Kosovo nije nikakav faktor odlučivanja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom najava da će Priština blokirati teretni saobraćaj iz Srbije, da se pokazalo da Kosovo nije nikakav faktor odlučivanja.

„Bilo bi bolje da vlasti u Prištini počnu da se ponašaju u skladu sa situacijom u kojoj se nalaze. Neka nam uvedu blokadu, ali pitam se šta bi bilo da Srbija uvede Kosovu blokadu putničkog saobraćaja“, rekao je Dačić.

Srpski šef diplomatije je naveo da 21. vek nije vreme kada treba pričati o blokadama.

Vlada Kosova dala je Beogradu rok da do kraja marta prizna ADR uverenja neophodna za transport opasnih materija kroz Srbiju, izdata u Prištini, i navela da će u suprotnom uvesti reciprocitetne mere i srpskim kamionima blokirati ulazak na Kosovo, naveo je prištinski list Koha ditore u ponedeljak.

ADR uverenja potrebna su za transport materija kao što su nafta ili prirodni gas i Vlada Srbije ne dozvoljava ulazak šlepera koje ih prevoze u Srbiju jer ne priznaje ADR uverenje Ministarstva infrastrukture Kosova.

Ovo je poslednja mera koju Srbija još primenjuje u odnosu na kosovske kompanije, pošto je sve ostale, uključujući i onu za Fluid iz Gnjilana uklonila par dana pre održavanja sastanka zemalja CEFTE u Briselu.

Prištinski list je naveo da su srpske vlasti donedavno blokirale i kamione sa Kosova u kojima su bili sokovi namenjeni izvozu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike