najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kosovo odgovara istom merom u distribuciji udžbenika

Kosovski ministar obrazovanja Arsim Bajrami izjavio je danas da udžbenici iz Srbije namenjeni školama na Kosovu u sredinama gde žive Srbi, neće moći da budu dopremljeni dok srpske vlasti ne dozvole distribuciju udžbenika koje je to ministarstvo poslalo za škole na albanskom jeziku u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Kako prenose mediji na albanskom jeziku u Preševu i Bujanovcu, Bajrami je najavio reciprocitetne mere prema srpskim vlastima zbog toga što se na carinskom terminalu Preševo dve nedelje nalaze dva kamiona sa više od 100.000 udžbenika namenjena osnovnim školama na jugu Srbije, kojima se ne dozvoljava prolaz.

Bajrami je naveo da su udžbenici za osnovne škole, koji su poklon Ministarstva obrazovanja iz Prištine, poslati uz saglasnost srpskog Ministarstva prosvete, ali da su ipak zadržani na carinarnici u Preševu gde svaki dan zadržavanja košta po 400 evra.

Kosovski ministar obrazovanja je rekao i da su udžbenici koji su poslati osnovnim školama u Preševu, Bujanovcu i Medveđi “rađeni po novom programu i ne sadrže govor mržnje ni ideološke sadržaje”, kao i da će o rešavanju tog problema razgovarati sledeće nedelje u Briselu.

Ministarstvo obrazovanja iz Prištine poslalo je udžbenike za škole na albanskom jeziku u Preševu, Bujanovcu i Medveđi na osnovu zahteva koji je uputio Nacionalni savet Albanaca (NSA).

Predsednik NSA Jonuz Musliu izjavio je ranije agenciji Beta da se za nabavku udžbenika obratio Ministarstvu prosvete u Prištini, zato što u osnovnim školama nedostaje veliki broj udžbenika na albanskom jeziku, kao i da očekuje da takav zahtev bude odobren na osnovu reciprociteta, jer Srbi na Kosovu udžbenike mogu da dobiju iz Beograda.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike