U trendu

Kosovo se trudi da poboljša odnose sa Srbijom

Novoizabrani predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da zločini počinjeni nad Srbima na Kosovu moraju da budu procesuirani i kažnjeni, ali da genocid koji je počinio režim Slobodana Miloševića ne treba izjednačavati sa zločinima iz osvete.

U autorskom tekstu za briselski portal Euraktiv Tači je naveo da se Kosovo trudi da normalizuje odnose sa Srbijom, ali da „pomirenje nije lako“ i da „ne može biti jednosmerno“.

Tači je ocenio da su za proteste na Kosovu odgovorni ljudi koji se „protive poboljšanju odnosa sa našim susedom Srbijom“ jer su „sećanja na brutalni rat protiv Kosova koji je krajem ’90.tih godina poveo Slobodan Milošević i dalje sveža i bolna“.

„Sa Kosova je proterano oko milion ljudi, na hiljade je ubijeno…. Zato su neki poslanici opozicije gasali protiv promena Ustava o uspostavljanju Specijalnog suda u Hagu koji treba da istraži i kazni pojedince osumnjičene za zločine prtotiv Srba tokom rata Kosova i Srbije“, napisao je Tači.

On je rekao da genocid koji je počinio Miloševićev režim protiv Kosova ne treba da se izjednačava sa zločinima iz osvete, ali da pravda ne može da bude slektivna i da krivična dela koja su počinili Kosovari moraju biti osudjena i procesurana.

Govoreći o odnosima sa susedima Tači je naveo da je Kosovo potpisalo sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i da je „jedina balkanska republika koja je izvršila demarkaciju 75 odsto granice sa tri od četiri suseda“.

Uz ocenu da „pomirenje nije lako“ i da „ne može biti jednosmerno“ Tači je dodao i da je na sastanku šefova diplomatija u decembru „pozvao srpske susede da se saglase da nisu saglasni o pitanju kosovske nezavisnosti, bez agresivnog lobiranja protiv jednakog pristupa Kosova instrumentima ekonomskog razvoja i medjunarodnoj zajednici“.

U tekstu pod naslovom „Kosovo na raskrsnici“ Tači je ocenio i da je migrantska kriza u kombinaciji sa nasilnim verskim ekstremiznom i nacionalističkom retorikom izazov koji dominira političkim spektorm na Kosovu i na Balkanu.

„Ti izazovi zajednički su za čitavu Evropu ali je naš region postao glavno bojno polje“, ocenio je Tači i naglasio da vlade (zemalja) regiona moraju da se bore sa tim problemima unapredjenjem granične sigurnosti i podsticanjerm dobrosusedskih odnosa.

Navodeći da je Kosovo uspelo da smanji broj podnosilaca zahteva za azil koji odlaze iz zemlje za 90 odsto ove godine i da je pripremilo hitan plan za prijem izmedju 500 i 3.000 migranata iz Sirije, Tači je dodao da je vladi Kosova odato priznanje i zbog stava prema borbi protiv nasilnog elkstremizma i doprinosa globalnoj koaliciji protiv Islamske države.

Novoizabtrani predsednik Kosova naveo je da se ne sme dopustiti da nacionalizmi koji prizivaju stare sukobe ugroze napredak.

„Sada je pitanje hoće li Kosovo postati punopravni i aktivni član medjunarodne zajednice i nastaviti put evrointegracije ili će ga ophrvati prošlost“, dodao je Tači u tekstu za portal Euraktiv.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar