U trendu

Kosovo suspendovalo sporazum sa Srbijom o priznavanju polisa za vozila

Kosovo je danas suspednovalo sporazum sa Srbijom o priznavanju polisa osiguranja za motorna vozila, izjavio je šef delegacije za pitanje osiguranja vozila u dijalogu Prištine i Beograda, Seljim Pacoli.

Pacoli je za RTK 2 tu odluku obrazložio stanjem nastalim posle, kako je rekao, uvođenja birokratskih i nepotrebnih mera srpske strane zbog kojih su građani Kosova prisiljeni da sa svojih vozila skidaju tablice sa oznakama RKS (Republika Kosovo) i da postavljaju probne tablice za koje plaćaju dodatne takse.

Pacoli je 1. septembra najavio da će sprovođenje sporazuma biti obustavljeno ako srpska strane bude nastavila da za vozila sa registracijom RKS traži da se koriste probne tablice uz plaćanje njihovog korišćenja.

Sporazum o osiguranju vozila počeo je da se primenjuje 12. avgusta i odmah je bilo nesporazuma oko toga treba li vozila sa registracijama RKS da za ulazak u Srbiju koriste svoje tablice ili treba da dobiju probne.

Po tom memorandumu, vozila s registarskim oznakama gradova centralne Srbije ulaze na Kosovo s važećom polisom osiguranja, a za vozila s Kosova potrebno je posedovati i dodatnu polisu.

Po sadašnjoj praksi, za vozila koja imaju tablice RKS potrebno je na prelazima uzeti probne tablice i platiti dnevno osiguranje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.