U trendu

Kosovo želi Telekom, srpsku imovinu od 31 milion evra

Kosovo traži da svu imovinu “Telekoma Srbija”, koja vredi više oko 31,5 miliona evra, prisvoji za sebe i tako praktično postane njen vlasnik, objavio je danas „Blic“, pozivajući se na neimenovane izvore iz Vlade Srbije.

To je, kako navodi izvor, glavna novina koju je prištinska strana tražila od Beograda prošle sedmice na razgovorima u Briselu, a koja je izazvala žestoke reakcije.

„Praktično, žele da srpska imovina postane imovina Kosova, a rezon je da je ona kosovska pošto se nalazi na teritoriji KiM. Takođe, traže i da “Telekomova“ ćerka firma ima ograničen signal na Kosovu, i to samo na severu i u ponekim srpskim sredinama južno od Ibra“, kazao je izvor, objavljeno je na sajtu „Blica“.

Kako navodi, jedan od zahteva je i da mobilni signal radi na frekvenciji bez 3G tehnologije, već da mrežna frekvencija bude za 2G.

„To znači da bi mobilna telefonija mogla da se koristi samo za telefoniranje i za slanje SMS poruka, ali ne i za internet“, kazao je taj izvor.

Kako navodi, suština je da se dozvoli formiranje srpske firme i da ona postoji više pro forme, da nema svoju imovinu, i da “Telekom” svoju dosadašnju imovinu iznajmljuje od Kosova.

„Priština smatra da će ovakvim ispunjavanjem formalnih uslova, steći uslove da Austrija aplicira za pozivni broj za teritorijalnu oblast u okviru Srbije, zašta je ipak potrebna saglasnost Beograda – objašnjava neimenovani izvor.

Izvot tvrdi da su pritisci da se ovaj problem reši ogromni.

„Pritiske trpi Brisel od strane SAD. Zato EU pritiska obe strane, i sva je prilika da su na stanovištu na kom je i kosovska strana. To je za nas orgoman problem jer bi to mogao da bude presedan i model za svu ostalu srpsku imovinu na Kosovu“, kazao je izvor, istakavši da je Srbija u više navrata tražila da se o svoj imovini na KiM razgovara u Briselu, a ne parcijalno kao što je sada slučaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.