Kosovo želi Telekom, srpsku imovinu od 31 milion evra

Kosovo traži da svu imovinu “Telekoma Srbija”, koja vredi više oko 31,5 miliona evra, prisvoji za sebe i tako praktično postane njen vlasnik, objavio je danas „Blic“, pozivajući se na neimenovane izvore iz Vlade Srbije.

Foto: Beta

Foto: Beta

To je, kako navodi izvor, glavna novina koju je prištinska strana tražila od Beograda prošle sedmice na razgovorima u Briselu, a koja je izazvala žestoke reakcije.

„Praktično, žele da srpska imovina postane imovina Kosova, a rezon je da je ona kosovska pošto se nalazi na teritoriji KiM. Takođe, traže i da “Telekomova“ ćerka firma ima ograničen signal na Kosovu, i to samo na severu i u ponekim srpskim sredinama južno od Ibra“, kazao je izvor, objavljeno je na sajtu „Blica“.

Kako navodi, jedan od zahteva je i da mobilni signal radi na frekvenciji bez 3G tehnologije, već da mrežna frekvencija bude za 2G.

„To znači da bi mobilna telefonija mogla da se koristi samo za telefoniranje i za slanje SMS poruka, ali ne i za internet“, kazao je taj izvor.

Kako navodi, suština je da se dozvoli formiranje srpske firme i da ona postoji više pro forme, da nema svoju imovinu, i da “Telekom” svoju dosadašnju imovinu iznajmljuje od Kosova.

„Priština smatra da će ovakvim ispunjavanjem formalnih uslova, steći uslove da Austrija aplicira za pozivni broj za teritorijalnu oblast u okviru Srbije, zašta je ipak potrebna saglasnost Beograda – objašnjava neimenovani izvor.

Izvot tvrdi da su pritisci da se ovaj problem reši ogromni.

„Pritiske trpi Brisel od strane SAD. Zato EU pritiska obe strane, i sva je prilika da su na stanovištu na kom je i kosovska strana. To je za nas orgoman problem jer bi to mogao da bude presedan i model za svu ostalu srpsku imovinu na Kosovu“, kazao je izvor, istakavši da je Srbija u više navrata tražila da se o svoj imovini na KiM razgovara u Briselu, a ne parcijalno kao što je sada slučaj.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar