U trendu

Kosovska opozicija neće „juniti“ tim za dijalog sa Beogradom

Opozicione stranke na Kosovu odbacile su predlog ministarke zadužene za dijalog Edite Tahiri da Priština formira takozvani „juniti“ tim za treću fazu pregovora sa Beogradom tvrdeći da bi to impliciralo nove ustupke Srbiji, premnsoe danas prištinski mediji.

Tahiri je tokom informisanja odbora kosovske skupštine za spoljne poslove u sredu rekla da za treću fazu pregovora, Priština treba da ima tim sličan onom koji je učestvovao u razgovorima u Beču te da bi u njemu trebalo da budu kosovski predsednik i sve druge institucije.

Tome se, kako prenosi portal Ljajmi, protive Pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova, dok Inicijativa za Kosovo smatra da je format pregovora važniji od toga ko učestvuje.

Tinka Kurti iz pokreta Samoopredeljenje kaže da je kosovska delegacija u Briselskom dijalogu napravila ustupke isto kao i tokom pregovora u Beču.

Član predsedništva Alijanse za budućnost Kosova Muharem Nitaj smatra da format dijaloga mora da se promeni.

„Ako bi se format i sadržaj razgovora sa Srbijom promenio sa konačnim ciljem uzajamnog priznanja dve zemlje, AAK bi podržao proces“, rekao je Nitaj.

Portal podseća i da je kosovski predsednik Hašim Tači nagovestio promene formata razgovora Beograda i Prištine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.