U trendu

Kosovska policija nije dozvolila dečjem pozorištu prelazak u Makedoniju

Dečije Amatersko pozorište „Janićije Popović“ Doma kulture iz Gračanice vraćeno je sa prelaza Đeneral Janković, jer im kosovska policija nije dozvolila prelazak u Makedoniju zbog, kako kažu, nepotpune dokumentacije, saopštio je danas Dom kulture Gračanica.

Deca iz amaterskog pozorišta i radnici Doma kulture „Gračanica“ čekali su tri sata na prelazu da bi im granična policija zabranila prelazak i udaljila ih od kontrolnog punkta.

Predstava „Školsko zvonce“ imala je zakazano gostovanje u Valandovu i Đevđeliji u Makedoniji, a Dom kulture „Gračanica“ saopštava da je ovo „brutalna diskriminacija, zloupotreba i prevara od strane službenog lica, koje je samovoljno i bez ikakve potrebe ponizilo decu i umetnike“.

Glavno obrazloženje je bilo da su za sedmoro dece neophodni pasoši i da ne mogu preći granicu sa kosovskom dokumentacijom „ekstraktom“, iako je sa ovom istom dokumentacijom pozorište, prošle godine, bez problema putovalo u Makedoniju i igralo predstave u Tetovu i Kumanovu.

Kako se navodi, prema važećim kosovskim pravilima, sa ovom dokumentacijom je moguće preći granicu, sa prelaskom se složila i makedonska policija, a intervenisali su i srpski predstavnici u kosovskim institucijama.

Na kraju je policajac doneo papire i tražio da ih vođa puta Srećko Todorović potpiše i da posle toga mogu da putuju, što je i učnjeno. ali im je potom policijac rekao da ne mogu da nastave put ka Makedoniji i da se vraćaju nazad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.