U trendu

Kosovska vlada pronašla put za transformaciju BSK u oružane snage

Premijer Kosova Isa Mustafa je zatražio od ministara i stručnjaka za pitanja bezbednosti da pronađu modalitete pretvaranja Bezbednosnih snaga Kosova u „oružane snage“, javlja albanska TV Top Čanel (top Chanel)

Kako navodi ovaj kanal, Mustafa je to zaražio jer Srpske lista odbija da se vojska Kosova formira putem ustavnih izmena, za koju su potrebne dve trećine poslanika manjina.

Top Čanel je iz izvora u Vladi Kosova saznao da je izrađen plan kako će se BSK transformisati u „oružane snage“, bez potrebe da dođe do ustavnih promena.

Transformacija će se, prema tim izvorima, izvršiti tako što će se izvršiti izmene i dopune Zakona o Bezbednosnim snagama Kosova, u kojem će biti ceo tekst predloga zakona o oružanim snagama.Za to postoji osnov, navode ovi izvori, jer je članom 162. kosovskog ustava predviđeno da se unutrašnja organizacija BSK uredi zakonom.

Novim predlogom zakona neće promeniti se promeniti ime, već će to i dalje biti  Bezbednosne snage Kosova.

Portparol Vlade Kosova, Arban Abraši je za Top Čanel potvrdio da se radi na pripremi zakonskog akta koji će omogućiti transformaciju BSK.“Radimo na tehnčkim modalitetima ostvarivanja i verujem da ćemo u rekordnom roku izaći sa konkretnim predlozima kako to ostvariti“, rekao je Abraši.

On je kazao da su o modalitetima transformisanja konsultovani i stručnjaci NATO-a, ali i predstavnici manjina na Kosovu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.